Desnonen sense avisar una dona de 75 anys que viu sola a València

  • La policia ha rebentat la porta del domicili al voltant de les 11 del matí i sense previ avís

  • Activistes de la PAH i col·lectius veïnals, que s’han presentat al conèixer el fet per intentar impedir el llançament, han sigut identificats

Desnonen sense avisar una dona de 75 anys que viu sola a València
2
Es llegeix en minuts

M.A, una dona de 75 anys que viu sola, s’ha quedat avui al carrer. La comissió judicial ha vingut a mig matí sense previ avís a rebentar la seva porta i desnonar-la. S’ha quedat amb el que portava i quatre bosses de tela que ha pogut omplir amb una mica de roba. La resta s’ha quedat a dins: mobles, frigorífic, televisió, tot el que no ha pogut agafar en els 20 minuts de cops contra la seva porta fins que ha cedit. Passarà la nit en un alberg de Serveis Socials perquè no té on anar.

Quan la comissió judicial ha trucat al seu timbre a les 11 del matí, M.A no esperava ningú. El seu desnonament havia sigut aquest dimecres, i gràcies a la pressió d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres plataformes veïnals van aconseguir paralitzar-lo. Però, segons explica la seva advocada, la comissió judicial va decidir no donar per tancada l’acta i mantenir-la oberta, motiu pel qual ha desnonat avui aquest afectada, sense previ avís ni tan sols per a ella. Mentre succeïa el desallotjament, tres activistes de la PAH i col·lectius veïnals han intentat impedir que traspassessin la porta del domicili sense èxit, a més han sigut identificats.

Jose Luis González, portaveu de PAH València, explica que el jutge del cas s’ha negat en dues ocasions (una aquest dimecres i una altra avui) a incloure l’informe de vulnerabilitat de l’afectada en la causa. A més, també denuncia que la propietària de l’immoble és una gran propietària de vivenda, una cosa que reforça l’advocada. Aquests són dos dels requisits que es recullen al decret antidesnonaments aprovat pel Govern per impedir els llançaments durant l’estat d’alarma. Per aquests motius, González considera que M.A s’hauria d’haver quedat a l’immoble, com a mínim, fins al 9 de maig, dia en què s’aixeca l’estat d’alarma i el decret antidesnonaments. Tot i que recentment el Govern va anunciar l’ampliació d’aquest decret fins al 9 d’agost.

L’operatiu per a aquest desallotjament ha estat format per quatre cotxes de policia i més de deu agents, que han acabat executant el desnonament davant les mirades d’alguns activistes que han arribat després. L’afectada denuncia que, fins i tot després de ser desallotjada, la policia li ha registrat el bolso «perquè no se’n fiaven». Des de la PAH denuncien que «una persona en situació de vulnerabilitat no pot quedar-se al carrer».

González denuncia que «exigirem a tots els partits polítics que obliguin les grans forquilles de vivenda a fer lloguer social en aquests casos de vulnerabilitat, i més quan el parc públic de vivenda és encara exigu, malgrat els esforços de Conselleria».

«Ens n’hem assabentat d’urgència»

La directora general d’Emergència Habitacional, Pura Peris, assegura que ni tan sols a Conselleria va saber d’aquesta situació quan s’estava produint, i afirma que, de manera provisional, se li ha proporcionat una plaça en un alberg de Serveis Socials per passar el cap de setmana sota sostre. «Ens n’hem assabentat d’urgència», va assegurar.

Notícies relacionades

A més, Peris afirma que ja s’han posat en marxa tots els tràmits per sol·licitar una vivenda pública per la via de procediment d’emergència a l’EVHA (Entitat Valenciana de Vivenda i Terra), que gestiona el parc públic de vivenda, i donar amb una alternativa habitacional digna per a M.A.

Sobre el cas, del qual la direcció general estava al corrent, afirma que «es va presentar l’informe vulnerabilitat de serveis socials, i per aquest motiu pensàvem que s’havia posposat. Ningú ha avisat del que ha passat».