Operació immobiliària sospitosa

La fiscalia investiga el ‘pelotazo’ urbanístic del clan Jodorovich a Sabadell

  • Van comprar l’antiga fàbrica Artèxtil per 500.000 euros i la van vendre a l’ajuntament per 3,2 milions

  • Els Mossos han demanat documentació al consistori

Sabadell protegeix gran part de l’antiga Artèxtil.

Sabadell protegeix gran part de l’antiga Artèxtil.

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Sabadell està investigant un ‘pelotazo’ urbanístic del clan Jodorovich, que històricament la policia vincula amb el narcotràfic, a la localitat esmentada i en què va participar l’anterior equip municipal de Matias Serracant Camps, de La Crida per Sabadell, una coalició en què la CUP té un pes important. Un membre d’aquesta família i una empresa van comprar el 2017 una nau de l’antiga fàbrica Artèxtil, considerada la catedral del tèxtil, per 500.000 euros i al cap d’un any la van vendre al consistori per 3,2 milions d’euros, més de sis vegades el capital invertit. Les fonts consultades per EL PERIÓDICO asseguren que s’havia ofert abans a la corporació municipal per una quantitat inferior, tot i que no consta als expedients administratius.

La fiscalia ha encarregat les investigacions als Mossos. La policia ha requerit a l’Ajuntament de Sabadell documentació de l’àrea d’urbanisme del període comprès entre el 2015 i el 2019, així com els àudios i les actes de la comissió de transparència que va ser creada. A l’Oficina Antifrau de Catalunya se li ha sol·licitat un estudi sobre la valoració de la finca d’Artèxtil, situada al carrer de Quevedo i catalogat com a bé protegit. El consistori ja ha entregat la informació sol·licitada, que està sent analitzada pels agents. Malgrat que el ‘pelotazo’ consta en una causa oberta al jutjat de Barcelona contra membres de la família Jodorovich per presumpte blanqueig de capitals, la investigació de l’operació urbanística ha sigut impulsada fa uns mesos per la Fiscalia de Sabadell, després d’haver rebut una denúncia concreta sobre aquest fet.

L’operació de compravenda sota sospita es remunta al març del 2017. El 30 d’aquell mes, Amadeo M. N, vinculat al clan dels Jodorovich, i la companyia Suenty Premium, constituïda pocs mesos abans, van adquirir la nau a través d’una subhasta judicial a l’empresa propietària, Immobiliària Europea Manet, immersa en un procés de concurs de creditors. Amadeo va comprar el 70% de l’immoble mitjançant el pagament de 350.000 euros procedents d’un préstec, i Suenty hi va posar 150.000 euros. En aquesta societat figura com a administrador Francisco Javier Palauredorta, es va crear abans amb un capital de 3.000 euros i està domiciliada actualment a Puigcerdà. El desemborsament total va ser de 500.000 euros, malgrat que la taxació inclosa al pla de liquidació d’Europea Manet era superior: 2,9 milions. El jutge mercantil que tramitava el concurs de creditors va autoritzar-ne l’operació.

Un 500% de guany

Notícies relacionades

Un any i mig després, el 13 de desembre del 2018, Amadeo i la societat que l’acompanyava van vendre a l’Ajuntament de Sabadell la finca per 3,2 milions d’euros. Davant notari i pel consistori van firmar el llavors tinent d’urbanisme, Juli Fernández (ERC), que abans havia sigut alcalde, i el secretari municipal. Malgrat el percentatge de titularitat de la propietat, l’import de la venda, segons els investigadors, es va repartir d’aquesta manera: 2,1 milions per a Amadeo (un 500% de guany respecte a la seva inversió) i 1,1 milions per a la mercantil Suenty Premium. El marge de benefici: 2,7 milions. Juli Fernández va assegurar en la comissió de transparència creada per l’ajuntament que si haguessin sabut el que van pagar Amadeo i Suenty per la finca «segurament haurien saltat les alarmes, però no hauria afectat» la quantitat desemborsada per la corporació municipal.

Amadeo se’n va assabentar d’aquesta oportunitat de negoci, segons fonts del seu entorn, a través del seu assessor fiscal. Fins i tot es va posar en contacte amb l’ajuntament per interessar-se per les llicències per fer-hi un gimnàs i un restaurant. Des del consistori li van posar pegues per portar a terme aquest projecte perquè l’immoble està catalogat. Va ser en aquest moment, quan l’ajuntament va mostrar el seu interès per l’antiga fàbrica, quan anys abans l’administradora judicial de la immobiliària European Manet, que devia al municipi uns 50.000 euros, li havia proposat la compra primer per 1,2 milions i després per 750.000 euros, segons fonts coneixedores de l’operació. Els investigadors no acaben d’entendre perquè l’Ajuntament de Sabadell no va comprar la finca d’Artèxtil el 2017 per un preu molt inferior al que finalment va pagar i on ara està projectada la nova seu de l’Escola d’Infermeria.