Sentència judicial

Condemnats per la mort d’una jove que fugia d’una violació a Palma

  • Martina Rossi es va precipitar des del balcó d’una sisena planta a un hotel de Palma de Mallorca l’agost del 2011

  • Després de la caiguda, la noia va estar 40 minuts a terra sense rebre auxili

Condemnats per la mort d’una jove que fugia d’una violació a Palma
2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Un jutge de Barcelona els va condemnar el 2019 per abús sexual i no per violació, perquè, segons la seva resolució judicial, la jove «no va oposar resistència» a l’atac per estar drogada. Ara un jutge d’Arezzo (Itàlia) ha condemnat a tres anys de presó dos dels cinc joves que estaven a l’habitació de l’hotel de Mallorca on va morir Martina Rossi. La jove va caure des de dalt d’un sisè pis mentre fugia dels que, segons s’ha sabut, anaven a atacar-la sexualment.

Alessandro Bertoni i Luca Vanneschi estaven acusats d’una temptativa de violació, ja que la jove de 20 anys va fugir espaordida de l’habitació de l’hotel i va caure des del balcó quan intentava passar a l’habitació del costat. El tribunal de Barcelona havia conclòs el final del cas com a suïcidi, segons van anotar les cròniques d’aquell any.

«Es va precipitar des del sisè pis escapant-se de la violència», afirma ara la sentència emesa per un jutjat de segona instància. Al de primera, els joves havien sigut condemnats a sis anys, per violació de grup, abús i omissió de socors, ja que fins 40 minuts després de la caiguda cap d’ells va acudir a ajudar-la. Al principi, els imputats estaven acusats de violació, mort a conseqüència d’un altre delicte i omissió de socors, però aquests dos últims han prescrit amb el pas dels anys.

El cas va provocar diverses reaccions a Catalunya, entre elles les de l’alcaldessa de Barcelona.

«No sabia què feia»

Notícies relacionades

La sentència de Barcelona afirmava que «la víctima no sabia què estava o no estava fent, en conseqüència no tenia capacitat per acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que la majoria dels imputats va mantenir amb ella». Per aquesta raó el delicte va ser considerat només com un abús i no violació.

A la sentència italiana de primera instància, que data del 2018, el tribunal va reconèixer que els dos joves havien «provocat la caiguda de Martina Rossi l’agost del 2011 des de la finestra de l’habitació 609 del sisè pis de l’hotel Santa Ana de Palma de Mallorca, degut precisament a la fuga dels agressors.» «No és venjança sinó justícia», van dir llavors Bruno Rossi i Franca Murialdo, pares de la jove, que aquest dimecres han lamentat que «a Itàlia es pot matar una noia i complir tres anys de presó, les dones han de ser més ben tutelades». Els progenitors han participat a totes les sessions de la vista oral dels diferents graus. En el procés de segon grau van ser absolts, però el Suprem va ordenar que es repetís el procés que ha acabat aquest dimecres.