Operació Delos

Desarticulada una xarxa de tràfic internacional de marihuana a Catalunya

Les autoritats han detingut quinze persones de diverses nacionalitats i s’han apoderat de 460 quilos de marihuana i 85 d’haixix

3
Es llegeix en minuts

Una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana que operava des d’un taller mecànic de la localitat barcelonina de Sant Andreu de la Barca ha sigut desarticulada, amb la detenció de quinze persones de diverses nacionalitats i la confiscació de 460 quilos de marihuana i 85 d’haixix.

En una operació conjunta de Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional anomenada Delos, els agents van constatar que aquesta organització cultivava la marihuana a Espanya i posteriorment la distribuïa per França, Alemanya i Polònia. Aquests cossos policials van informar aquest dissabte en un comunicat conjunt que l’operació va culminar el 15 d’abril i que als quinze detinguts –espanyols, marroquins, iranians, polonesos i búlgars– se’ls imputen els delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal.

Els tres cossos policials, precisa la nota, tenien informacions coincidents que feien sospitar de les activitats il·lícites que es desenvolupaven en una nau industrial de Sant Andreu de la Barca, que operava com a taller mecànic, cosa que li servia de «pantalla» per amagar l’activitat de l’organització. La nau servia com a magatzem per guardar la droga una vegada processada, a més de ser el centre de pesatge, terminal de càrrega i ocultació dels narcòtics als camions que es desplaçaven a diversos països europeus, especialment França, Alemanya i Polònia.

L’organització operava amb un organigrama dividit en tres grups, dos dels quals integrats per residents a Alemanya i els Països Baixos d’origen àrab, que eren els encarregats de contactar amb proveïdors de marihuana a Sant Cosme (el Prat), la Mina (Barcelona), Gavà, Viladecans i Tarragona. Aquesta droga era enviada, posteriorment, a aquests països. Un tercer grup, integrat per espanyols i marroquins, es dedicava al cultiu de la marihuana, la intermediació amb els proveïdors i la gestió del taller de Sant Andreu.

La investigació del cas va començar quan el desembre del 2020 es va interceptar a la frontera de la Jonquera un camió que ocultava 146 quilos de marihuana processada. El març d’aquest any es van intervenir uns altres 112 quilos de droga en dues remeses de 76 i 36 quilos, una a Manlleu i una altra a Sant Cugat del Vallès, ocultes en camions que viatjaven cap a França. Arran d’aquestes intervencions es van practicar les quatre primeres detencions de l’operació. Es tracta dels conductors dels camions, tres dels quals, ja a presó.

Els cossos policials remarquen «la gran capacitat operativa» d’aquesta organització, sobre la qual es va tenir coneixement dels proveïdors, els punts de cultiu, la guarda de la droga i el domicili dels integrants de la xarxa.

Notícies relacionades

Amb l’autorització del Jutjat d’Instrucció número 6 de Martorell (Barcelona), els agents van començar el 15 d’abril a la matinada onze registres a la ciutat de Barcelona i a les localitats catalanes de Sant Andreu de la Barca, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Gelida, Esparreguera, Castellbisbal i Blanes. Als registres, els agents es van apoderar, a més de la marihuana processada, de mil plantes d’aquesta droga, 85 d’haixix, 106.000 euros en metàl·lic, vuit cotxes, tres camions, una pistola de balins que simulava ser una arma de foc real, balances, estris per a la manipulació i envasament de droga, i dispositius electrònics amb documentació. 

En aquesta operació van participar agents de la Unitat de Policia Judicial de la Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, la Divisió d’Investigació Criminal i de la Comissaria de Martorell de los Mossos d’Esquadra, i de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona i de la central d’Udyco de la Policia Nacional.

Temes:

Drogues