Lluita contra el canvi climàtic

La cimera de Biden posa l’accent en l’oportunitat econòmica de la transició verda

  • El líder dels EUA remarca que la transició permetrà rellançar la innovació i crear milions de llocs de treball

  • El president Pedro Sánchez assegura que «Espanya està liderant amb el seu exemple» el trànsit a la nova economia

  • El fòrum es tanca amb bons propòsits i mitja dotzena de nous compromisos per reduir les emissions

La cimera de Biden posa l’accent en l’oportunitat econòmica de la transició verda
3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El catastrofisme que acompanya els debats sobre el clima sol anar acompanyat de l’optimisme que generen les possibilitats econòmiques de la transició verda. Un guió que s’ha complert a la Cimera del Líders organitzada pels Estats Units, tancada aquest divendres amb una crida del seu president a aprofitar l’oportunitat per crear milions de llocs de treball i rellançar la innovació. «Les nacions que treballin conjuntament invertint en una economia més neta recolliran els beneficis per als seus ciutadans», ha dit Joe Biden. «Els nostres compromisos s’han de fer realitat, si no, només són fum». Biden ha insistit que no hi ha temps per a les contemplacions perquè el planeta arribarà a un «punt de no retorn» si l’augment de la temperatura global supera els 1,5 graus respecte als seus nivells preindustrials. 

La cimera es tanca amb mitja dotzena de nous compromisos per accelerar la reducció de les emissions contaminants, que serviran d’aperitiu per a la molt més transcendental COP26 del novembre a Glasgow, i la voluntat explícita de totes les grans potències per participar en aquesta missió col·lectiva. Fins i tot les picabaralles geopolítiques més enquistades s’han apartat aquesta vegada en nom del medi ambient. «Estic molt animat per la crida d’ahir del president Putin a col·laborar i avançar en la descarbonització», va dir Biden abans de tancar una cita en què han participat 40 països, amb més d’un centenar d’intervencions de caps d’Estat, ministres, empresaris, activistes i filantrops. «Els EUA estan ansiosos per treballar al costat de Rússia i altres països en aquesta missió. És molt prometedor». 

Progrés tecnològic 

La jornada va servir perquè alguns països expliquessin els beneficis que la transició està aportant a les seves economies. El president kenyà, Uhuru Keniata, va parlar de com l’energia geotermal està reemplaçant les cuines de querosè tradicionals al seu país, mentre que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va exposar els avenços que les empreses tecnològiques del seu país estan fent per emmagatzemar amb bateries l’energia solar o eòlica. La danesa Mette Frederiksen va rellançar el seu compromís per acabar amb les prospeccions d’hidrocarburs al mar del Nord i reemplaçar-les progressivament amb granges eòliques. 

Creació d’ocupació a Espanya

En aquesta segona jornada va intervenir també el president Pedro Sánchez, que va dir que «Espanya està liderant amb el seu exemple» la transició cap a l’economia verda. Sánchez va explicar que en els últims anys s’han tancat les mines de carbó i «gran part» de les seves centrals tèrmiques i que, el 2022, Espanya haurà reduït en un 85% l’energia procedent d’aquest combustible fòssil. Referint-se als plans del seu Govern per mobilitzar 230.000 milions d’euros per a la transició verda en la pròxima dècada, va afirmar que donaran peu a crear entre 250.000 i 350.000 llocs de treball

Notícies relacionades

La seva intervenció va arribar precedida per la polèmica, després que la Moncloa pengés dijous a la seva web oficial un «missatge del president del Govern» de menys d’un minut a la cimera com si hagués intervingut el mateix dia, quan es va donar la paraula als principals líders mundials. El vídeo va acabar desapareixent de la web després que ‘El Mundo’ publiqués una notícia sota el titular: «Pedro Sánchez s’inventa una compareixença a la cimera contra el canvi climàtic de Biden».

Al compromís polític sentit aquests dies per lluitar contra «el desafiament existencial que afronta el planeta», que no necessàriament convenç les organitzacions ecologistes, s’estan afegint últimament nombroses multinacionals i patronals que solien oposar-se activament a la descarbonització. Una tasca a què han contribuït filantrops com Bill Gates o Michael Bloomberg, que va reclamar que es redoblin les inversions públiques per accelerar el procés. «No podrem derrotar el canvi climàtic sense noves inversions de proporcions històriques», va dir l’exalcalde de Nova York.