El TSJC anul·la la sentència del cas que va destapar la pobresa energètica

El TSJC anul·la la sentència del cas que va destapar la pobresa energètica
1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la sanció de 500.000 euros que la Generalitat va imposar a la companyia Naturgy arran de la mort d’una àvia el 2016 a causa d’un incendi provocat per una espelma després que se li hagués tallat la llum i que va posar el focus en l’anomenada pobresa energètica.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha informat aquest dimarts, en un comunicat, que l’alt tribunal va dictar una resolució en aquest sentit el 29 de desembre passat. En la sentència, el TSJC recull els arguments de Naturgy, que va esgrimir que la Generalitat no havia desenvolupat per decret l’aplicació de la llei que obliga les empreses subministradores de serveis bàsics a informar dels impagaments abans de tallar-los, segons aquesta organització.

La sentència no és ferma, amb la qual cosa la Generalitat pot presentar recurs davant el mateix TSJC, que haurà d’emetre un nou dictamen, aquesta vegada definitiu. La Generalitat, a través del Departament d’Empresa, va obrir un expedient a Gas Natural (ara denominada Naturgy) després de la mort d’una àvia de 81 anys el novembre del 2016, per considerar que va cometre «una infracció molt greu» al tallar el subministrament de llum la dona, cosa que la va portar a utilitzar l’espelma que va acabar originant l’incendi.

Notícies relacionades

En el seu comunicat, l’APE denuncia que «el poder judicial sucumbeix als interessos de l’oligopoli energètic i la seva voluntat de doblegar la llei contra la pobresa energètica més garantista de l’Estat».

L’Aliança destaca que, malgrat la resolució del TSJC, continua vigent la llei 24/2015 que obliga les empreses subministradores de serveis bàsics a comunicar als serveis socials municipals l’existència d’impagaments abans d’efectuar un tall per poder estudiar si es tracta d’una família o una persona vulnerable.