Accessos bloquejats

Estudiants ocupen el Rectorat de la Universitat de Barcelona i de la de Girona

3
Es llegeix en minuts

Un centenar d’estudiants universitaris ocupen des de primera hora d’aquest dimarts el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB). El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i altres moviments estudiantils han reivindicat l’acció. Els universitaris, que han col·locat contenidors a les portes de l’edifici, denuncien que l’educació pública està en «situació límit» i reclamen als rectors que firmin i compleixin les cinc demandes incloses en el Compromís contra la crisi educativa’. La protesta es repeteix a Girona, on grups d’estudiants han ocupat el rectorat de la Universitat.

Els estudiants s’han reunit aquesta tarda amb representants de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que agrupa les vuit universitats públiques catalanes, i que han qualificat d’«una primera presa de contacte» de la qual han sortit amb «bones sensacions». No obstant, han anunciat que pensen passar la nit al rectorat ja que no s’han compromès a res i els han emplaçat a una reunió dijous vinent.

Segons la portaveu, en la reunió, el president de l’ACUP i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente, juntament amb els rectors de la UB i de la Universitat de Girona, on estudiants també han ocupat el rectorat, han valorat les propostes dels estudiants però no s’han compromès a res i els han citat per a una altra reunió dijous vinent al matí. Navarrete ha explicat que preveuen mantenir l’ocupació «fins a obtenir els compromisos vinculants» dels rectors.

L’ocupació es fa en el marc de la campanya pel ‘Compromís contra la crisi educativa’, a través de la qual reclamen als rectors impulsar els canvis necessaris cap a un model públic i equitatiu. El SEPC ha afirmat que la universitat pública està «en una situació límit» i han assegurat que no marxaran de la UB fins que rebin una resposta per part del rector.

El ‘Compromís’ consta de cinc punts. El primer és l’equiparació dels preus de màsters i graus i de graus entre si. En segon lloc, demanen que la remuneració de les pràctiques sigui obligatòria i, en tercer, que es recolzi l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública. En quart lloc, els universitaris reivindiquen un pla de xoc contra l’«emergència lingüística» i, en cinquè, protocols feministes efectius i revisió dels plans docents.

Fonts del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc) han explicat a Europa Press que el sindicat i les assemblees de la facultat han decidit portar a terme aquesta acció de protesta en vista de l’«immobilisme» de les universitats davant les demandes dels estudiants. Des de les 07.30 hores, els estudiants han instal·lat barricades a les portes d’accés a l’edifici històric de la UB, situat a la Gran Via de Barcelona, en ple centre de la ciutat, i no permeten el pas a estudiants ni professors, ha informat Efe la portaveu de Sindicat d’Estudiants dels Països Catalna, Anna Clua.

L’equip rector de la UB, encapçalat per Juan Guardia, sí que ha pogut accedir a l’edifici i ha tingut una primera presa de contacte amb els estudiants, a qui ha demanat que abandonessin l’ocupació, segons Anna Clua. Al respecte, la portaveu ha assegurat que «seguirem amb l’ocupació fins que no tinguem el recolzament explícit del rectorat de la UB a les reivindicacions estudiantils». A les 08.30 hores l’ocupació es desenvolupava en un ambient de «calma», segons les mateixes fonts sindicals.

Notícies relacionades

Aquesta acció reivindicativa s’ha repetit a la Universitat de Girona (UdG), on els estudiants han ocupat el rectorat, han penjat pancartes reivindicatives i han organitzat una sèrie de debats al pati. Com els seus companys de Barcelona, asseguren que no marxaran fins que el rector atengui les seves peticions.

Les protestes es produeixen una setmana després que el moviment estudiantil tallés l’avinguda Diagonal de Barcelona, a l’altura del campus de la UB, per exigir als rectors el compliment del ‘Compromís’.