Josep Àngel Saiz Meneses

El Papa destina el bisbe de Terrassa a Sevilla en substitució d’Asenjo

  • És la primera vegada en més de 40 anys que un bisbe de Catalunya és traslladat a una diòcesi de la resta d’Espanya

  • Després del relleu la capital andalusa tindrà dos arquebisbes emèrits

El Papa destina el bisbe de Terrassa a Sevilla en substitució d’Asenjo
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francesc ha nomenat el bisbe de Terrassa, monsenyor Josep Àngel Saiz Meneses, nou arquebisbe de Sevilla en substitució de monsenyor Juan José Asenjo Pelegrina, que ha estat en el càrrec 12 anys. Es tracta de la primera vegada en 43 anys, quan Antoni Deig va ser enviat a Menorca, que un bisbe de Catalunya és traslladat a una diòcesi de la resta d’Espanya.

Va ser Asenjo qui va anunciar en roda de premsa la decisió que li va comunicar el dia 6 passat el nunci apostòlic a Espanya, Bernardito Cleopas Auza. Saiz Meneses prendrà possessió el dissabte 12 de juny a la catedral, període en què Asenjo es mantindrà com a administrador apostòlic de l’Arxidiòcesi, informa Europa Press.

Amb la marxa d’Asenjo, que ha agraït al Papa que hagi acceptat l’octubre del 2020 la seva renúncia entre altres coses pels seus problemes de vista, que «cada vegada és més limitada», com ell mateix ha reconegut, Sevilla té dos arquebisbes emèrits, el mateix Asenjo i el seu predecessor, Carlos Amigo Vallejo, una circumstància no gaire comuna.

A Barcelona amb 9 anys

Saiz Meneses va néixer a Sisante (Conca) el 1956 i amb nou anys els seus pares es van traslladar a Barcelona per motius de feina. Amb 12 ingressa al seminari menor Nostra Senyora de Montalegre de la ciutat comtal, on va estudiar Psicologia per traslladar-se després a Toledo, al seminari major del qual va realitzar la seva formació i va ser ordenat sacerdot el 1984.

Notícies relacionades

Aquell mateix any va obtenir el batxiller en Teologia per la Facultat de Teologia de Burgos. El 1993 va obtenir la llicenciatura a la Facultat de Teologia de Catalunya, on també va realitzar estudis de doctorat. El 30 d’octubre del 2001 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona i consagrat el 15 de desembre d’aquell any. El 2004 va ser nomenat primer bisbe de la llavors acabada de crear diòcesi de Terrassa, la gestió de la qual ha sigut qualificada de «magnífica» per Asenjo. Saiz Meneses és membre de la Comissió Executiva de la Conferència Episcopal Espanyola des del març del 2020.

Asenjo va dir estar «molt content» amb el nomenament de Saiz Meneses. «Estimo molt Sevilla, els sevillans, als quals desitjo el millor, i estic molt content amb el successor», va afirmar per demanar als feligresos que resin per ell, l’acompanyin i recolzin en el seu ministeri apostòlic.