Espai

La NASA intentarà dilluns que el seu helicòpter ‘Ingenuity’ aixequi el vol a Mart

La NASA intentarà dilluns que el seu helicòpter ‘Ingenuity’ aixequi el vol a Mart
2
Es llegeix en minuts

La NASA intentarà dur a terme el 19 d’abril l’històric primer vol a Mart del seu helicòpter Ingenuity Mars, després d’haver d’ajornar el primer intent per problemes tècnics, va anunciar aquest dissabte l’agència espacial nord-americana. 

L’hora prevista per a aquest primer vol seria a partir de les 3:30, hora de la costa est dels Estats Units (7:30 GMT), va indicar la NASA en un comunicat, que indica que les dades del primer vol arribaran a la Terra poques hores després, de manera que realitzaran una transmissió en viu a partir de les 6:15 hora local (10.15 GMT). 

L’històric enlairament de l’helicòpter ‘Ingenuity Mars’ del cràter Jezero de Mart, en la tènua atmosfera del planeta vermell, suposaria el primer intent de vol propulsat en un altre planeta. 

La data de vol original, prevista per al passat 11 d’abril, es va anar retardant, inicialment per a tres dies més tard, perquè els enginyers estaven treballant en «comprovacions prèvies al vol i en una solució a un problema de seqüència de comandos». 

D’acord amb comunicat previ, hi va haver una fallada durant una prova de gir d’alta velocitat dels rotors de la petita aeronau, que va alçar el vol des de Florida (EUA) el juliol del 2020 enganxada al ventre del ròver ‘Perseverance’, que va aterrar el passat 18 de febrer a Mart. 

L’‘Ingenuity’, que pesa 1,8 quilos i té la mida d’una pilota de futbol, porta càmeres i micròfon incorporats per documentar el vol des de la seva perspectiva. 

Tot i que el vol serà autònom, els senyals que rebrà l’aparell surten del laboratori, a Califòrnia. 

Des d’allà enviaran comandos generals sobre elevació i acceleració, entre altres, que són a penes paràmetres perquè ‘Ingenuity’ gestioni el seu propi vol. 

Aquests senyals, a més, van primer al ròver ‘Perseverance’, que les envia a l’helicòpter, i després repeteixen l’operació a la inversa per arribar amb la resposta a la Terra. 

Notícies relacionades

L’astromòbil ‘Perseverance’ brindarà recolzament durant les operacions de vol, prendrà imatges, recopilarà dades ambientals i allotjarà l’estació base que permet que l’helicòpter es comuniqui amb els controladors de la missió a la Terra», va explicar la NASA aquest dissabte. 

El vol de l’‘Ingenuity’ aplanaria el camí per a futures missions que inclouran vehicles voladors robòtics avançats, recopilaran imatges d’alta resolució des de l’aire i examinaran els llocs que són difícils d’arribar per als ròver.

Temes:

NASA Mart