Agilitar tràmits

Espanya tindrà per a l’estiu un certificat Covid per viatjar

  • El document serà un codi QR que enllaçarà a una web on veure si una persona ha sigut vacunada

  • També revelarà si ha passat la Covid-19 o té diagnòstic negatiu

2
Es llegeix en minuts

Espanya implantarà a finals de juny el certificat verd i digital, un codi QR on es podrà comprovar si una persona ha sigut vacunada, ha superat la Covid-19 o té una prova diagnòstica negativa; servirà per facilitar la mobilitat, però no serà requisit per viatjar. 

El secretari general de Salut Digital, Alfredo González, ha detallat aquest dijous en roda de premsa juntament amb Silvia Calzón, secretària d’Estat de Sanitat, el certificat, el reglament del qual es negocia a la UE, després que ahir es fixés una posició comuna per evitar que operi com un passaport. «No és un passaport, no és un document de viatge, no és un requisit per viatjar, és un mecanisme que facilita la mobilitat en l’àmbit de la UE», ha afirmat el secretari general de Salut Pública. 

El certificat és un «facilitador», però no substitueix la competència dels estats en matèria de salut pública. El viatger que arribi a Espanya, per exemple, s’haurà de sotmetre a les restriccions que s’estableixin com a país de destinació. 

L’avantatge d’aquest codi QR, que és gratuït i no és discriminatori, segons ha recalcat González, és que facilitarà la comprovació en frontera. Així, «el trànsit serà molt més segur, i més àgil per al viatger» i «Espanya pot rebre més gent amb més seguretat». A més, elimina «qualsevol risc de falsificació», ja que cada estat podrà comprovar al consultar el codi que el certificat ha sigut emès per una autoritat sanitària. 

Preparat per a l’estiu

L’objectiu del Govern és que sigui operatiu a finals de juny i funcioni plenament per a la campanya d’estiu. Per a això han de tenir capacitat d’emetre «milions de certificats en molt poc temps». Seran les comunitats autònomes les encarregades d’emetre els certificats, amb ajuda tècnica de Sanitat, que es coordinarà a més amb la Unió Europea, que encara ha d’aprovar el reglament.

Notícies relacionades

El rebran els que hagin rebut la vacuna o hagin superat la malaltia, cosa que queda acreditat per una prova diagnòstica positiva en el passat, i ho hauran de sol·licitar els que vulguin acreditar una prova negativa. A més, continuarà convivint amb certificats impresos i amb l’aplicació Spain Travel Safe. Respectarà la protecció de dades i la privacitat.

Es contempla també la possibilitat que el certificat d’haver rebut una primera dosi en un estat serveixi per a l’administració de la segona en un país diferent de la UE. El pla és estendre’l a tercers països fora de la Unió Europea. També serà possible incloure vacunes que no estiguin autoritzades per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) tot i que els països decidiran voluntàriament si accepten o no aquest certificat.