Violència vicària

Galícia canviarà la seva llei: serà víctima de violència masclista qui perdi els seus fills en mans de la seva parella

  • Aquesta autonomia fa un pas més en la protecció de les víctimes

Galícia canviarà la seva llei: serà víctima de violència masclista qui perdi els seus fills en mans de la seva parella
2
Es llegeix en minuts

Galícia farà un pas més en la protecció de les víctimes de violència de gènere, al considerar com a tals els progenitors que perdin els seus fills en mans de les seves parelles. El BNG va aconseguir ahir unanimitat al Parlament gallec per modificar la legislació i considerar víctimes els qui pateixin la «violència vicària», emparant-les per rebre ajudes econòmiques, socials, laborals i/o psicològiques.

La violència vicària es defineix com «aquella violència exercida sobre els fills o filles per ferir la dona, en continuació, en moltes ocasions, d’una violència exercida contra la mare, causant el mal a través de persona interposada i que arriba al seu grau més elevat de crueltat i d’expressió amb l’homicidi o assassinat dels/les fills/es». Així arrenca la proposta de llei del Bloc per modificar la norma del 2007 sobre prevenció i tractament de la violència de gènere, el canvi de la qual ja havia acordat la líder nacionalista, Ana Pontón, amb el president de la Xunta i del PPdeG, Alberto Núñez Feijóo. Els socialistes es van afegir a la iniciativa en la sessió plenària d’ahir.

D’aquesta manera, es considerarà víctima de violència de gènere al progenitor que perdi els seus fills en mans d’un homicidi o assassinat per part del seu cònjuge o parella, tot i que no convisquessin al mateix domicili. En la major part de situacions, la víctima és la mare.

A més, la norma, el canvi de la qual serà aprovat abans de final d’any, tindrà caràcter retroactiu. Quan entri en vigor, per tant, els qui hagin patit aquesta tragèdia rebran tracte de víctimes de violència de gènere.

«El que avui em porta a aquesta tribuna és la forma més cruenta i recargolada de violència masclista: aquella que s’exerceix contra la vida dels fills i filles amb intenció de fer el mal més gran possible a la dona», va exposar Pontón des de l’estrada. Va considerar un «imperatiu ètic» donar cobertura a les víctimes, tot i que va demanar més mesures com ajudes específiques per a teràpies psicològiques o per a gestions legals, així com per accedir a la vivenda.

Notícies relacionades

PP i PSdeG es van afegir a la proposta. La popular Paula Prado, el grup de la qual té majoria absoluta, va avançar fins i tot una millora respecte al text inicial, que ahir va iniciar la seva tramitació. En aquest procés, proposaran «que també els familiars directes de les víctimes mortals per violència vicària, relacionats amb el segon grau de consanguinitat amb la víctima de violència masclista, tinguin aquesta consideració», en al·lusió als germans dels morts.

Per la seva banda, la socialista Noa Díaz va destacar el caràcter «retroactiu» d’un canvi legal per acompanyar dones «assassinades en vida des del dia en què van matar els seus fills», informa Efe.

Roba de «lleopard» contra els atacs a Elena Candia