Drets humans

El Marroc expulsa l’activista Helena Maleno

La fundadora del col·lectiu Caminant Fronteres culpa Espanya i Rabat de la «fustigació» que diu que pateix ella i la seva família

El Marroc expulsa l’activista Helena Maleno
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fundadora del col·lectiu Caminant Fronteres, Helena Maleno Garzón, ha denunciat a través del seu compte de Twitter haver sigut expulsada amb violència del Marroc només per «defensar els drets humans» dels migrants. L’activista culpa d’aquesta «fustigació» tant el Govern espanyol com el marroquí.

El 23 de gener va ser deportada i expulsada «amb violència» del Marroc, país en què ha viscut 20 anys i en què han crescut els seus fills.

«Ni tan sols em van permetre reunir-me amb la meva filla de 14 anys», lamenta en el vídeo en què recorda els 32 dies d’«angoixa» que va passar temorosa que les autoritats marroquines fessin alguna cosa a la seva família.

La tasca de Maleno en defensa dels migrants ha sigut enjudiciada tant a Espanya com al Marroc, «i s’ha arribat a la conclusió que el que faig no és un delicte», prossegueix, abans d’alçar la veu per denunciar «la violència i amenaces que pateix tant ella com la seva família».

«Des de l’abril del 2020 he patit 37 atacs, amenaces de mort, agressions, seguiments, vigilància policial, escoltes telefòniques i dos assalts a la vivenda familiar», relata.

I assenyala el Ministeri de l’Interior espanyol i la policia marroquina de ser els responsables d’«aquesta fustigació, que ha arribat a posar en perill la meva vida i la de la meva filla durant aquests mesos».

Notícies relacionades

Seguidament reconeix els «esforços» del Ministeri d’Afers Estrangers, a través de l’ambaixada d’Espanya al Marroc, i de la ministra d’Afers Socials» per protegir-la.

«Desgraciadament, les clavegueres de l’Estat i les seves actuacions en la persecució dels defensors dels drets humans tenen més poder del que podíem imaginar», lamenta, abans d’exigir als governs d’Espanya i el Marroc que cessin en la «persecució», perquè «defensar drets és un deure democràtic», remarca l’activista.