Tradició de Setmana Santa

El Papa renuncia al rentat de peus del Dijous Sant

  • El pontífex, de 84 anys, omet la tradició cristiana per una «dolorosa ciàtica» que arrossega per l’edat

  • El Vaticà elimina l’acte també en respecte de les mesures sanitàries per la pandèmia de Covid-19

rjulve44907073 epa1894  ciudad del vaticano  05 09 2018   el papa francisco180912141202

rjulve44907073 epa1894 ciudad del vaticano 05 09 2018 el papa francisco180912141202 / FABIO FRUSTACI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per segon any consecutiu, totes els actes de Setmana Santa del Vaticà seran celebrats de portes endins i sense la presència de les multituds de fidels. Aquest any, a més, el papa Francesc, de 84 anys, no participarà en el tradicional acte del rentat de peus del Dijous Sant a causa d’una «dolorosa ciàtica» que li dificulta la mobilitat. El 2019, el pontífex argentí havia acudit a una presó i un centre de refugiats per rentar els peus de detinguts i immigrants, també de religió musulmana, com un missatge d’humilitat i tolerància.

Aquest any, segons ha anunciat el Vaticà en un comunicat, el Papa tampoc assistirà als tradicionals actes del Dijous Sant a la basílica romana de Satn Joan que recorda l’últim sopar de Jesús amb els seus apòstols. La cerimònia quedarà a càrrec del degà del Col·legi Cardenalici, el cardenal italià Giovanni Battista Re. El ritu del rentat de peus, recalca el Vaticà, serà «omès» a causa de les restriccions sanitàries imposades en molts països. 

La Setmana Santa s’adapta a la pandèmia

Durant l’anomenada «missa crismal» del matí del Dijous Sant, en la qual es beneeixen els olis que s’utilitzaran durant els sagraments, el Papa va parlar de les «creus» que pesen sobre la humanitat i va reconèixer que «vivim una època marcada pels escàndols» i que cal rebutjar-los, com «un verí».

A causa de les restriccions sanitàries imposades per la pandèmia a Itàlia, les cerimònies litúrgiques es desenvoluparan «amb una presència limitada de fidels» en el respecte de les mesures sanitàries previstes, va detallar el Vaticà.

El pontífex presidirà el Divendres Sant com l’any passat el Via Crucis des de la plaça de Sant Pere, no al voltant del Colosseu de nit, com era la tradició.

La imatge extraordinària i solitària de Francesc al mig de la plaça de Sant Pere buida va ser l’emblema l’any passat de la tragèdia mundial desencadenada per la pandèmia de coronavirus, en la qual el líder dels 1.300 milions de catòlics va parlar de «l’hora més fosca» davant el drama de la mort per contagis de Covid-19.

Aquest any, segons va informar el director de l’oficina de premsa del Vaticà, Matteo Bruni, les meditacions del Divendres Sant han sigut escrites per un grup de nens escolta d’Umbria (centre d’Itàlia) i de la parròquia romana dels Sants Màrtirs d’Uganda. 

Notícies relacionades

Les diferents estacions seran il·lustrades pels dibuixos realitzats per nens que viuen en cases d’allotjament de Roma i que han patit discriminació i humiliacions.

Diumenge de Pasqua, el 4 d’abril, el Papa donarà la tradicional benedicció ‘urbi et orbi’ (‘a la ciutat i al món’) des de la basílica de Sant Pedre, durant la qual envia un missatge als catòlics i recorre els conflictes que afecten al món.