RELIGIÓ

El Papa torna a resar des de la finestra del Palau del Vaticà

El pontífex portava des del diumenge 27 de desembre retransmetent l’Àngelus des d’una biblioteca

2
Es llegeix en minuts

El Papa Francesc ha tornat a sortir aquest diumenge a la finestra del Palau del Vaticà per resar el tradicional Àngelus dels diumenges. El pontífex portava des del diumenge 27 de desembre retransmetent la pregària mariana des de la biblioteca.

La represa de la pregària des de la finestra s’ha degut al lleuger aixecament de les restriccions sanitàries a la regió del Laci, que des de fa un parell de setmanes és zona groga, cosa que implica a Itàlia un grau menor de possibilitat de contagi del coronavirus.

D’aquesta manera, algunes persones s’han acostat a la plaça de Sant Pere, l’entrada de la qual està restringida per evitar aglomeracions, per veure el Pontífex de nou, malgrat que Roma s’ha despertat amb pluja.

Entre els temes a què s’ha referit aquest diumenge el Papa, destaquen la situació de Birmània i dels menors estrangers no acompanyats (els denominats ‘menes’). Així, el Papa ha lamentat el cop d’Estat a Birmània que ha acabat amb la detenció de la líder política, Aung San Suu Kyi, guardonada amb el Premi Noble de la Pau el 1991, mentre ha instat a una «convivència democràtica harmònica» al país.

«Reso pel qui tenen responsabilitat al país perquè es posin al servei del bé comú de tothom, promoguin la justícia social i l’estabilitat nacional a favor de l’harmoniosa convivència democràtica», ha assenyalat.

El Papa Francesc, que va visitar Birmània el 2017, ha indicat que segueix «amb preocupació el desenvolupament de la situació» al país i ha mostrat d’aquesta manera la seva «proximitat espiritual» i «solidaritat» al poble de Birmània, de la mateixa manera que ha assegurat «les seves oracions» per tots ells.

Canals humanitaris per als ‘menes’

D’altra banda, el Papa ha demanat que s’habilitin «canals humanitaris preferencials» per als menors immigrants que viatgen no acompanyats (els ‘menes’) després de constatar la «dramàtica situació» d’aquest grup social especialment vulnerable.

Notícies relacionades

«Entre aquells que estan obligats a deixar els seus països també hi ha joves i nens que viatgen sols», s’ha referit el Papa, que també ha constatat els perills que enfronten en aquestes rutes sense la supervisió d’un adult que els tuteli. «En aquests dies m’han explicat la dramàtica situació de la ruta balcànica però n’hi ha molts en altres rutes», ha lamentat. I ha afegit: «Que a aquestes criatures fràgils i indefenses no els falti mai l’obligada cura i els canals humanitaris preferencials».

Durant la pregària, el Papa també ha recordat que el pròxim 11 de febrer, l’Església celebrarà la Jornada Mundial del Malalt, instituïda per San Joan Pau II, que amb aquest propòsit va escriure la Carta Apostòlica Salvifici doloris sobre el sentit cristià del sofriment humà (11 de febrer del1984). En relació a això, ha manifestat que l’acció de «cuidar els malalts» no és per a l’Església una «activitat opcional», ja que no és una cosa «accessòria» sinó que «forma part integrant» de la missió dels cristià com ho era la de Jesús. Per al Papa Francesc, aquesta «missió» ha pres un caire més important, ja que «a causa de la pandèmia es fa particularment actual aquest missatge». Així, el pontífex ha posat èmfasi en la condició humana, «tan alta en la dignitat i a la vegada tan fràgil».