A l’Eixample de BCN

Detinguda una parella que llogava pisos per utilitzar-los com a apartaments turístics

  • Feien servir documentació falsa en els tràmits i van obtenir 500.000 euros de beneficis

  • Els Mossos calculen que amb aquest mètode van aconseguir 17 apartaments en cinc anys

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han detingut per estafa una parella que es dedicava a llogar pisos per mesos a Barcelona als seus propietaris, amb documentació falsa, per posar-los després al mercat dels apartaments turístics, una operativa amb la qual van obtenir uns beneficis d’uns 500.000 euros.

Segons han informat aquest dijous els Mossos, amb aquesta modalitat delictiva, en cinc anys els detinguts havien aconseguit obtenir un parc de 17 pisos dedicats al relloguer a turistes, tots ubicats al districte barceloní de l’Eixample.

Per la seva banda, els propietaris dels pisos han tingut unes pèrdues de 149.712 euros, tant per l’impagament de les mensualitats com pels costos judicials de la recuperació dels immobles.

Els detinguts són una dona de 36 anys i un home de 35, tots dos de nacionalitat russa i veïns de Cambrils, que han sigut acusats dels delictes d’estafa, falsificació documental, ús de document fals i usurpació d’estat civil.

En la majoria de casos qui arrendava el pis era l’home, que es presentava davant els propietaris del pis amb el suposat propòsit de fer un ús particular habitual. Per fer els tràmits utilitzava documentació falsa per emmascarar la seva identitat real.

Després de firmar el contracte d’arrendament, la parella posava els pisos al mercat de lloguer turístic, sense que els propietaris en tinguessin coneixement i saltant-se els tràmits administratius que regulen aquesta activitat.

Ni taxes ni impostos

Amb això, la parella obtenia un rendiment econòmic immediat pel preu que els arrendaments turístics tenen al mercat, molt superior al d’ús particular en règim de lloguer mensual, a part que no abonaven ni les taxes ni els impostos que es generen per aquesta activitat.

En alguns casos, fins i tot havien compartimentat els pisos per tenir més estances i així incrementaven els guanys.

A més de portar a terme aquestes pràctiques delictives, en la majoria dels casos tampoc satisfeien el lloguer que tenien contractat amb els propietaris, que a més de la pèrdua d’ingressos havien d’iniciar un procés judicial que es podia allargar diversos mesos per poder recuperar els pisos.

Els investigadors han fet una estimació dels beneficis econòmics que la parella podria haver obtingut amb aquesta pràctica, que se situaria a prop del mig milió d’euros.

Quant als perjudicis econòmics dels propietaris dels immobles per impagaments de les quotes de lloguer els agents han acreditat que la suma total ascendeix a 149.712 euros.

Notícies relacionades

El 29 de març els agents van detenir els dos investigats al seu domicili de la localitat de Cambrils (Tarragona).

Els arrestats van passar a disposició judicial el 31 de març i el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per a tots dos.