Cues de la fam

Només el 6,4% dels que viuen sota el llindar de la pobresa reben un ingrés mínim

L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials ha advertit que tres de cada quatre sol·licituds han sigut denegades

Barcelona 18 12 2020 SOCIEDAD   Colas del hambre en la parroquia de Sant Isidre  Nos avisan de que hay una fila de gente esperando para recoger comida que da la vuelta a la manzana  Carrer d urgell 178 entre Provenca i Mallorca  AUTOR  Manu Mitru

Barcelona 18 12 2020 SOCIEDAD Colas del hambre en la parroquia de Sant Isidre Nos avisan de que hay una fila de gente esperando para recoger comida que da la vuelta a la manzana Carrer d urgell 178 entre Provenca i Mallorca AUTOR Manu Mitru / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts

Només el 6,4% de les persones que viuen sota el llindar de la pobresa es beneficien de l’ingrés mínim vital (IMV), segons ha denunciat aquest dimecres l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, que ha advertit que tres de cada quatre sol·licituds han sigut denegades.

En un comunicat, l’Associació ha alertat, així mateix, que un 30% de les sol·licituds per rebre aquesta ajuda estan pendents de resoldre i ha lamentat que l’IMV no millora la cobertura i la quantia del sistema autonòmic de rendes mínimes.

Així, segons la seva anàlisi, únicament el 6,4% de la població sota el llindar de la pobresa s’ha beneficiat d’aquest ingrés, cosa que suposa l’1,2% de la població espanyola, mentre que el sistema de Rendes Mínimes oferia una cobertura superior (un 8%, és a dir, 1,6 punts per sobre de l’IMV).

Continuen existint diferències per territoris, i, mentre hi ha comunitats que únicament tenen una cobertura del 3,5%, com les Balears; o del 4,2%, com Catalunya i Castella-la Manxa; altres, com Aragó (12,2%) i Navarra (14,2%) superen àmpliament la mitjana.

L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials assenyala també que les persones beneficiàries de l’IMV únicament arriben al 80% de les beneficiàries del Sistema de Rendes Mínimes i que la quantia mitjana per persona perceptora dels IMV suposa el 16,4% de la renda mitjana per llar a Espanya.

Denuncia que del total de sol·licituds només se n’han aprovat un 26%, una xifra «irrisòria» que no respon a les expectatives dipositades en aquest nou dret subjectiu ni tampoc a les necessitats de la població castigada per les conseqüències de la pandèmia.

Adverteix que les denegacions es produeixen per la complexitat del procediment i la dificultat de complir uns exigents requisits i la majoria de les denegacions s’han produït per no complir el criteri de vulnerabilitat (al superar els llindars de renda i patrimoni), ja que es valoren els ingressos de la renda del 2019, any en què no va impactar la Covid-19.

Notícies relacionades

«El Govern central no ha complert ni tan sols amb una quarta part de l’objectiu que es va plantejar que en uns mesos arribaria l’IMV a les 800.000 famílies que malviuen en la pobresa extrema al nostre país», lamenta l’associació.

Les cues de la fam «haurien d’avergonyir els governants i en lloc de ser notícia haurien de ser la denúncia contínua de la imperícia del Govern en la gestió de la ‘vacuna contra la pobresa’, que és l’Ingrés Mínim Vital», assenyala.