Campanya de la DGT

Trànsit recorre a un anunci de 1973 per insistir en l’ús del cinturó de seguretat

  • El 2020, el percentatge de morts que no feia ús de l’esmentat dispositiu de seguretat es va incrementar del 22% al 26%

  • La DGT reitera que el dispositiu de seguretat és necessari també en desplaçaments curts, com el que hi haurà aquesta Setmana Santa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha llançat una nova campanya de divulgació sobre la importància de l’ús del cinturó de seguretat, inspirat en un anunci emès a la televisió el 1973. La campanya, en què es deia «Per la seva seguretat utilitzeu el cinturó de seguretat», segueix totalment vigent, assegura la DGT. «Sembla cosa del passat, però no ho és, ja que després de gairebé 50 anys, Trànsit ha de continuar insistint en la importància del seu ús perquè, en ple segle XXI, un de cada quatre morts en accident no el portava posat en el moment del sinistre», ha lamentat el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

A l’anunci original de 1973, els primers fotogrames del qual s’han utilitzat per a la campanya d’aquest 2021, apareixia un conductor en un Seat 127 fent una ruta per dins la ciutat. El missatge, llavors, posava èmfasi en la necessitat de cordar-se el cinturó també en recorreguts urbans, una cosa que en aquestes dates era totalment infreqüent.

El 2020, amb dades d’accidents ocorreguts en vies interurbanes a 24 hores, el percentatge de morts en turisme i furgoneta que no feia ús de l’esmentat dispositiu de seguretat es va incrementar del 22% al 26%. Un augment que també es va posar de manifest en l’última campanya de vigilància de l’ús del cinturó que la DGT va portar a terme entre el 8 i el 14 de març i en la qual el nombre dels conductors que no el portaven posat va augmentar un 7% respecte a la mateixa campanya que es va fer l’any passat. La campanya, anunciada dijous passat per Marlaska, es podrà escoltar en les diferents emissores de ràdio i veure a la televisió, digital i xarxes socials (#PareceCosaDelPasado). L’objectiu és consolidar la idea que el seu ús és la millor assegurança de vida quan es viatja amb cotxe.

Setmana Santa atípica

Aquesta acció de conscienciació es llança en un moment concret en una Setmana Santa atípica i en què no es produiran desplaçaments de llarg recorregut. Les restriccions de tancament perimetral en cadascuna de les comunitats autònomes que s’han imposat a fi d’evitar la propagació de la Covid-19, faran que els desplaçaments siguin curts i circumscrits a la província o a la comunitat autònoma, depenent dels casos, però no per això absents de risc.

El 19 de març, dia en què també hi va haver tancaments perimetrals en aquelles comunitats on era festiu, es va convertir en la segona jornada de l’any amb més morts.

Notícies relacionades

Amb aquesta campanya, Trànsit pretén recordar la importància de no baixar la guàrdia en aquests desplaçaments curts, començant amb l’obligació de posar-se el cinturó de seguretat i continuant amb l’adopció de la resta de comportaments correctes i respectuosos a la carretera.

Tot i que aquest any tampoc hi haurà una operació especial de Setmana Santa, els centres de gestió de Trànsit de cada territori podran establir, en cas que sigui necessari, les mesures de gestió i ordenació de la circulació pertinents. A més, a causa de l’absència de desplaçaments de llarg recorregut i d’un menor volum de trànsit, la DGT ha aixecat les restriccions que habitualment feia en aquestes dates a vehicles pesants, vehicles especials i proves esportives.