Pobresa energètica

Endesa condonarà el 72% dels rebuts endarrerits de les famílies més vulnerables

  • Més de 35.000 llars veuran com es liquida un deute que molts arrosseguen des del 2015

  • La pandèmia augmenta un 30% els clients vulnerables de la companyia a Catalunya

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les 35.518 famílies vulnerables a Catalunya que acumulen rebuts endarrerits de la llum per fi acabaran amb una condemna endarrerida de diversos anys. La companyia Endesa acaba de firmar un acord amb la Generalitat en què es compromet a condonar el 72% dels rebuts de la llum acumulats fins avui, i fer-ho en el 50% a partir del futur. Els documents, històrics, que s’han firmat avui, també obliguen la companyia a instal·lar un comptador temporal a les famílies pobres que ocupin una vivenda. Les dades també demostren que les famílies afectades per pobresa energètica han augmentat un 30% des que va començar la pandèmia de coronavirus.

«Avui és un dia històric». Aquestes han sigut les primera paraules del conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, després de firmar amb Endesa un acord perseguit des del juliol del 2015. Per fi, les 35.518 famílies vulnerables que deuen diners a Endesa veuran una vegada per sempre condonat el deute. Fins i tot aquelles famílies que han sigut denunciades davant el jutge, o que han sigut condemnades a pagar la factura de la llum, també les seves causes s’arxivaran i el deute serà saldat a zero.

Generalitat i diputacions

Notícies relacionades

El deute es dividirà de tres formes diferents. En primer lloc hi ha els 17,5 milions d’euros acumulats des del 2015 fins al 2018. Aquests diners els pagarà íntegrament la companyia. Després hi ha el deute acumulat dels anys 2019 i 2020, que consisteix en 21,3 milions d’euros, que pagaran a mitges la companyia Endesa i les administracions. Els diners dels ens públics els aportarà principalment la Generalitat, en un 75%, i les diputacions provincials, en un 25%.

Les dades només mostren els casos de pobresa energètica entre els clients d’Endesa, però sí que expliquen l’impacte de la pandèmia en la pobresa de milers de famílies. Mentre que el 2019 la companyia tenia 25.000 llars vulnerables a Catalunya, el gener del 2021 ja ascendeixen a 35.518, un augment de més del 30%. «I més que n’hi haurà, estem davant una crisi social sense precedents, que multiplicarà el nombre de famílies afectades, per això és tan important protegir-les», ha aventurat Francina Alzina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector.