Noves tecnologies

Els drons, els nous aliats dels delinqüents

  • Serveixen des de l’espionatge i el robatori de dades, a la distribució de drogues i telèfons mòbils a diverses presons espanyoles o els robatoris a domicili

3
Es llegeix en minuts

La guerra contra la delinqüència es lliura ja al cel. Els vehicles aeris no tripulats s’han convertit en un gran aliat en les tasques de salvament i en la lluita contra els incendis forestals i tenen gran utilitat per a les forces de seguretat en tasques de vigilància contra el tràfic de drogues i fronteres.

«Els vehicles aeris no tripulats, aliats dels lladres de cases i els narcotraficants»

Però, a més, aquestes eines tecnològiques són els nous aliats dels delinqüents, especialment en temps de pandèmia: des de l’espionatge i el robatori de dades, a la distribució de drogues i telèfons mòbils a diverses presons espanyoles o els robatoris a domicili, especialment a casa de futbolistes.

Ángel di María, jugador del PSG, és l’última víctima d’una banda d’atracadors que van utilitzar un dron per vigilar la seva vivenda als afores de París mentre ell disputava un partit. La tecnologia els permet detectar possibles accessos a la vivenda, així com els sistemes i mesures de seguretat dels quals disposa la casa. En aquest cas no els va importar que hi hagués gent al seu interior, i els van mantenir segrestats mentre va durar el robatori.

Les forces de seguretat a Galícia estan atentes, especialment davant l’arribada d’alguna banda especialitzada en el robatori de vivendes. També preocupa l’ús de drons en el tràfic de drogues, que segueix la seva reconversió particular. El narcosubmarí capturat a Aldán a finals del 2019 va ser un capítol més, però no és l’últim, ja que els narcos es passen ara als vehicles aeris no tripulats: difícils de detectar, tripulats des de terra i que permeten transportar fins a 25 quilos de droga. De moment a la Comunitat no s’ha interceptat cap vehicle aeri no tripulat, però es tem que s’utilitzen per enviar partides des de barcos a la costa.

El mes de febrer passat Policia Nacional i Guàrdia Civil van desarticular una xarxa dedicada al tràfic internacional de drogues mitjançant l’ús de drons entre el Marroc i Ceuta. En la denominada operació «Rond-Hornet» es van intervenir 4 drons semiindustrials amb capacitats de càrrega des dels 4 fins als 25 quilograms i uns altres 3 drons comercials, que l’organització utilitzava per realitzar aquests transports creuant l’Estret.

Notícies relacionades

El Servei de Vigilància Duanera va ser el primer, fa ja cinc anys, a provar a Galícia la utilitat dels drons per localitzar embarcacions sospitoses en alta mar. Ara els narcos incorporen a les seves organitzacions pilots d’UAV per transportar droga.

La pandèmia de la Covid-19 ha sumit el món en una crisi sense precedents i el mercat del narcotràfic no n’és aliè, segons recull l’últim informe mundial sobre drogues de la UNODC. Per això han posat els ulls sobre els drons i també sobre ‘darknet’, la internet profunda, per al subministrament de drogues. Al mateix informe s’adverteix que els traficants de cocaïna estan diversificant les seves rutes marítimes: Veneçuela passa a un segon pla mentre el Brasil i l’Uruguai van a l’alça. La DEA, per la seva banda, alerta de la utilització de drons, per traficar amb cocaïna: gairebé 700 «mosquits» amb droga són caçats a l’any a la frontera dels EUA. L’ús de drons per eludir les mesures de seguretat de les presons preocupa els sindicats de presons i la Guàrdia Civil, després de descobrir-se el 2019 al pati del centre penitenciari d’Alahurín de la Torre paquets amb haixix i un telèfon mòbil, aparentment introduïts mitjançant una d’aquestes aeronaus que va aparèixer estavellada en un camp de maduixes. Hi va haver un altre cas a Valdemoro. El gener del 2017, els sindicats van denunciar que un dron havia sobrevolat la presó de Teixeiro (la Corunya), tot i que llavors no es va relacionar el succés amb la intenció d’introduir productes prohibits.