L’atenció primària de la Covid

Salut analitzarà amb cada municipi els casos de consultoris tancats

Cabrils, una de les localitats afectades, recupera parcialment un metge de capçalera

Salut analitzarà amb cada municipi els casos de consultoris tancats
2
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Salut té sobre la taula els casos de consultoris tancats o amb serveis assistencials derivats arran de la pandèmia amb l’objectiu de donar resposta al malestar de ciutadans que resideixen en municipis petits i que amb l’ajust s’han quedat sense accés a metges al seu territori. Segons han avançat a EL PERIÓDICO fonts de la Regió Sanitària del Barcelonès Nord-Maresme, «s’està analitzant cas per cas la casuística de cada municipi» i hi ha previstes reunions «amb cada municipi per detectar les necessitats concretes de cada territori». «Hi donarem resposta a tots», asseguren. Cabrils, al Maresme, ha sigut un dels primers beneficiats.

CatSalut ha comunicat a l’Ajuntament de Cabrils que a partir del 12 d’abril un metge de capçalera tornarà a visitar al consultori de la localitat. Així ho va anunciar per sorpresa l’alcaldessa, Maite Viñals (ERC), en el decurs d’un ple municipal aquest dijous. El servei es recupera parcialment: el metge visitarà dos matins i una tarda, lluny de la situació existent abans de la pandèmia, quan hi havia tres metges de capçalera que visitaven de dilluns a divendres, matins i tardes. Viñals va explicar que CatSalut «ha tingut en compte especialment la població de més de 65 anys» del municipi per determinar l’assignació d’un facultatiu.

Segons l’alcaldessa, CatSalut li ha garantit que aquesta solució parcial és «temporal» i que quan la vacunació contra la Covid-19 arribi a nivells del 70% o el 80% tornarà a la situació que tenia el consultori abans de la pandèmia. «Tornarem a tenir el que teníem i el que ens toca per ràtio», va apuntar Viñals. El consultori continuarà oferint com fins ara el servei de pediatria per a Cabrils i per a la localitat veïna de Vilassar de Dalt.

Notícies relacionades

Els grups municipals de Cabrils mantindran malgrat tot la reunió que tenien prevista per a aquest dilluns, 29 de març, amb la Regió Sanitària del Barcelonès Nord-Maresme per abordar la situació assistencial de la localitat. Per la seva banda, la plataforma ciutadana Cabrils amb CAP ha valorat positivament la notícia i ha apuntat que vigilarà que efectivament el 12 d’abril torni el metge.

Cabrils no era l’únic municipi afectat pels ajustos en l’atenció primària arran de la pandèmia. Dosrius és un altre dels que continuen reivindicant la reobertura de dos consultoris i la recuperació del servei de pediatria, ara desviat a Argentona. L’alcaldessa de Dosrius, Silvia Garrido (PSC), ha confirmat que a principis d’abril té una reunió amb representants de Salut per abordar la situació del municipi. «Cabrils no en serà l’únic cas. Hi haurà més reunions amb altres municipis catalans», han insistit des de Salut.