Lluita contra la Covid-19

¿Qui són els majors productors del món de vacunes?

  • La producció global de vacunes contra el coronavirus està en mans d’unes desenes de productors repartits pel món

  • Els països que més immunitzacions han produït fins ara són la Xina, els Estats Units, Alemanya, Bèlgica i l’Índia

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La recepta d’una vacuna és infinitament més complexa que la recepta d’un croissant. I sí. És una premissa òbvia. Però aquesta és, indirectament, la idea que protagonitza un dia sí l’altre també la gran majoria de notícies sobre vacunes. Expliquem detalladament, per exemple, la notícia del dia. La guerra oberta entre la Unió Europea i el Regne Unit pel repartiment de la vacuna d’AstraZeneca s’explica, més enllà dels habituals embolics geopolítics, per l’escassetat d’aquests medicaments. I la falta de dosis, al seu torn, es deu al complicat procés de fabricació de les vacunes contra la Covid-19, la manca de productors especialitzats i una infinitat de traves logístiques.

En aquests moments, només quatre vacunes han aconseguit l’autorització de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Aquestes quatre fórmules, per tant, són les úniques que es poden repartir- entre els Vint-i-set. Es tracta de la vacuna de Pfizer i BioNTech; la de Moderna; la d’AstraZeneca i Oxford, i la de Janssen. La producció d’aquests medicaments depèn d’un grapat de productors repartits pel món i d’un procés de fabricació transfronterer. Per entendre el quid de la qüestió, parlarem, d’una banda, de les vacunes d’ARNm (Pfizer i Moderna) i, de l’altra, de les d’adenovirus (AstraZeneca i Janssen).

¿On es fabriquen les vacunes de Pfizer i Moderna?

La vacuna de Pfizer es fabrica i acobla per parts en diferents fàbriques del món. L’antigen es fabrica a Saint Louis (Missouri), l’ARNm es produeix a Andover (Massachusetts), i l’acoblament es reparteix entre Kalamazoo (Michigan) i Puurs (Bèlgica). Fa tan sols unes setmanes, la farmacèutica va incorporar la planta de Marburg (Alemanya) al seu circuit per intentar augmentar la seva capacitat de producció.

El mateix passa amb la vacuna de Moderna. La firma, de fet, només compta amb tres plantes especialitzades en la producció d’antígens; una a Portsmouth (New Hampshire), una a Filadèlfia (Pennsilvània) i una altra a Basilea (Suïssa). I dues plantes més especialitzades en l’acabat; una situada a Madrid i una altra a Bloomington (Indiana).

La producció d’aquestes vacunes, al seu torn, depèn d’altres centres que proporcionen ‘matèries primeres’ com lípids, enzims i material genètic. I d’unes plataformes tecnològiques avançades capaces de produir vacunes d’ARN missatger. «Hi ha pocs productors amb experiència que puguin contribuir de manera significativa a la fabricació a gran escala de vacunes d’ARNm», resumeix el periodista científic Anthony King en una anàlisi publicada s ‘Chemistry World’. «No és tan fàcil com obrir més fàbriques, perquè cada maquinària i cada pas de la producció requereixen una plataforma tecnològica molt avançada i un procés de validació molt detallat», comenten, en aquesta mateixa línia, fonts de la indústria farmacèutica interpel·lades per aquest diari.

¿On es fabriquen les vacunes d’AstraZeneca i Janssen?

Les vacunes ideades per AstraZeneca i Oxford es produeixen en 25 plantes repartides per 15 països del món. El principal productor fins ara és el Serum Institute de la Índia; un dels fabricants de medicaments més grans del món. El procés, al seu torn, passa per la revisió de 20 laboratoris independents i entorn de 60 controls de qualitat. El circuit de fabricació europeu passa per la fabricació de la substància activa als Països Baixos i Bèlgica i acaba amb l’envasament de la vacuna a Itàlia. Segons ha transcendit en les últimes setmanes, la farmacèutica manté converses amb altres empreses (entre les quals destacarien diverses firmes espanyoles) per ampliar la seva capacitat de producció.

Janssen, al seu torn, treballa en la fabricació de la seva vacuna (que hauria de començar a repartir-se a l’abril) en fàbriques dels Estats Units, Bèlgica i Alemanya. La companyia espera tancar un acord amb una desena de productors més al llarg del 2021.

La gran complicació d’aquestes fórmules, respecte a les seves homòlogues d’ARNm, és que la seva producció implica treballar amb cultius cel·lulars. I aquests, com qualsevol forma de vida, es poden comportar d’una manera impredictible. «Treballar amb cultius de cèl·lules humanes és com treballar amb vudú. Les cèl·lules fan el que volen», resumeix el divulgador científic Derek Lowe, autor d’anàlisis sobre vacunes firmades ‘In the pipeline’.

¿Quins països produeixen més vacunes?

Notícies relacionades

Sobre el paper, els tres països amb més capacitat de producció de vacunes són els Estats Units, l’Índia i la Xina. En aquest ordre. A la pràctica, no obstant, les nacions que més vacunes de Covid-19 han produït fins ara són la Xina, els Estats Units, Alemanya, Bèlgica i l’Índia. Segons una recent anàlisi d’‘Airfinity’, la Xina ja ha fabricat 142 milions de vacunes contra la Covid-19; els Estats Units 103 milions; Alemanya i Bèlgica 70 milions, i Índia 42 milions més.

La firma amb més vacunes produïdes fins ara és Pfizer, amb més de 119 milions de dosis fabricades. El segueix Sinovac (de la Xina) amb 91 milions; AstraZeneca, amb 83 milions, i Moderna, amb 61 milions. El balanç més optimista pronosticava que el 2021 la fabricació de vacunes arribaria als 9.500 milions de dosis contra la Covid-19. Ara com ara, després de tres mesos d’etapa de la campanya d’immunització als Estats Units i Europa, el total de vacunes produïdes ascendeix a poc més de 400 milions.