Setmana Santa

El turisme a les Balears enfronta Merkel amb els líders dels ‘länder’

  • Les aerolínies s’ofereixen a fer les proves Covid als viatgers germànics que tornin de l’illa

El turisme a les Balears enfronta Merkel amb els líders dels ‘länder’
3
Es llegeix en minuts

El turisme dels alemanys a les Balears va enfrontar ahir la cancellera Angela Merkel amb els representants dels estats federats, fet que va provocar que la reunió que tenien prevista per retrocedir en el seu pla de desescalada s’enverinés quan els va tocar abordar el controvertit tema dels viatges, enmig de l’ascens dels contagis per Covid al país.

Els mitjans alemanys van anar donant compte dels acords que es van anar assolint, entre ells els que frenen la seva obertura, amb la qual cosa les mesures actualment vigents per contenir el coronavirus s’estendran fins al 18 d’abril. No obstant, arribar a una postura comuna sobre la mobilitat en les vacances de Pasqua els va portar a un camí sense sortida per les postures enfrontades.

La reunió va començar després de les tres de la tarda, incloent-hi un descans, i es va allargar fins a la nit.

Les aerolínies, segons van informar el Bild i l’agència DPA, s’estan oferint a encarregar-se de fer proves diagnòstiques als seus passatgers quan tornin de l’illa cap a Alemanya. L’objectiu, que els vols no es desplomin quan per fi havien trobat una escletxa per aixecar una mica les seves moixes vendes, tot i que només sigui per a les vacances de Setmana Santa.

Vacances internes

Després del ‘boom’ de reserves cap a Mallorca, una vegada que la comunitat balear va sortir de la llista negra de zones de risc per Covid —amb la qual cosa es va aixecar l’advertència de viatge i es va eliminar la quarantena i les proves diagnòstiques obligatòries—, l’illa s’ha convertit en el centre del debat. Per dues raons, una, per si els viatges dels alemanys a les Balears obriran un focus de contagis, i dos, perquè mentrestant el turisme dins d’Alemanya no està permès. Un alemany pot allotjar-se en un hotel mallorquí per motius d’oci, però ho té prohibit en un establiment del seu país.

A la tensa reunió entre la cancellera i els líders dels ‘landër’, es van emportar diferents punts de vista sobre la mobilitat per Setmana Santa. Des dels que critiquen que en lloc d’haver obert la porta a viatjar a Mallorca s’hauria de permetre que els alemanys puguin anar de vacances al seu propi país. Fins als que consideren que fer turisme quan la incidència de la Covid s’està disparant és una bogeria. Ahir es van arribar als 107,3 casos per cada 100.000 habitants.

Abans de l’inici de la trobada, Martina Fietz, portaveu del Govern alemany, va vincular la possibilitat de viatjar a l’estranger o a l’interior a arribar «una incidència estable o baixa». Fietz, va afegir que no volia anticipar-se al debat de la tarda i va recordar que l’Executiu de Merkel «apel·la a tots els ciutadans a evitar els viatges no imprescindibles, especialment els turístics» al ser una forma de propagació de la pandèmia.

Així, els germànics continuen arribant a Mallorca buscant un raig de sol i volent oblidar per uns dies el tancament i el fred del seu lloc habitual de residència. Ahir l’aeroport de Palma va rebre almenys una desena de vols regulars des d’Alemanya i dijous TUIFly, l’aerolínia del turoperador que va reprendre les seves operacions diumenge, torna a portar avions a l’illa.

Minut a minut

En una jugada per buscar solucions, TUI, Condor, Lufthansa i Eurowings volen fer proves als seus passatgers quan tornin de l’illa. Es calcula que serien uns 40.000 retornats a testar per Setmana Santa. Vinculen el ministre de Transport, Andreas Scheuer, a aquesta campanya.

L’actualitat mallorquina se segueix gairebé minut a minut. ‘Der Spiegel’, citant el ‘Mallorca Zeitung’, capçalera de Prensa Ibérica, informava ahir que Mallorca tancarà els interiors dels restaurants.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va declarar ahir que espera que Alemanya sigui «coherent» amb els protocols comuns adoptats pels estats membres de la Unió Europea, de cara a la recuperació de la mobilitat internacional, responent a declaracions del ministre principal de Baixa Saxònia, Stephan Weil, que va advocar diumenge per suspendre l’autorització per viatjar a les Balears.

D’aquesta manera, va dir Maroto, «qualsevol europeu que ve a Espanya ho fa amb PCR negativa». En canvi, «no hi ha la capacitat de control» per als moviments estatals, «que sí que existeix amb els viatgers internacionals que venen a través dels aeroports».