El camí cap a la igualtat

L’assetjament d’una transsexual: «Em diuen que acabaré morta, com la Veneno»

  • Tot va començar quan va penjar una foto seva a les xarxes socials al costat del difunt cantant Álex Casademunt

  • La dona, que treballa en un ajuntament gallec, ha presentat denúncia davant la Policia Nacional

L’assetjament d’una transsexual: «Em diuen que acabaré morta, com la Veneno»
3
Es llegeix en minuts

Vigo, mitjans dels 80. Als 16 anys d’edat, Carolina Graña es converteix en la dona transsexual més jove de Galícia. Després d’un intent de suïcidi, a la fi assumia el gènere que sentia des de petit, es va canviar el sexe i el nom. No va ser un procés fàcil: va acabar a la presó per escàndol públic en uns anys en què els drets socials estaven en dubte i va haver de passar les dificultats de transmetre el seu canvi a la seva família i als amics més pròxims, i no tots s’ho van prendre bé, i fins i tot la policia «es reia» d’ella. Ara, als seus 51 anys, treballa al Concello de Redondela, municipi on a més resideix.

El que no s’esperava és que a hores d’ara, en ple any 2021, patiria l’assetjament que està vivint a les xarxes socials. Una situació que ha arribat a un punt que ha portat Carolina Smith, el seu nom artístic, a posar una denúncia a la comissaria de la Policia Nacional. Tot va començar fa unes setmanes, concretament el dia que va morir Álex Casademunt, el cantant que va participar en la primera edició d’‘Operación Triunfo’. La Carolina va pujar al seu Facebook personal una foto d’ella i la seva família amb l’Álex, a qui coneixien. «I una persona de Vigo, que em coneix, va començar a deixar comentaris fora de lloc, dient-me pocavergonya i insults que és millor no reproduir. Prostituta va ser el més suau que em va dir, em va comentar que era una absurda i que controlés la meva mare, que havia sortit a defensar-me», recorda la Carolina, en un reportatge publicat a ‘Faro de Vigo’, diari que pertany a Prensa Ibérica, empresa editora de EL PERIÓDICO. Aquest divendres es va presentar a la comissaria per posar la denúncia amb totes les captures de pantalla dels insults i les amenaces que va començar a rebre des d’aquell dia a través de les xarxes socials.

Les paraules van anar pujant encara més de to en els dies següents, i aquest individu va començar a amenaçar de mort aquesta innovadora de Vigo. Primer dient que els seus gossos acabarien morts i després dient que ella era com la Veneno i que acabaria com ella. Per als qui no coneguin la història, aquesta coneguda artista va morir el 2016 i el que al principi semblava que havia sigut un simple cop al cap per una caiguda, amb el pas dels anys els rumors van anar creixent i els pròxims de la Veneno van començar a dir que podria haver tractat d’una venjança, ja que l’artista era pròxima a diverses persones famoses, i finalment la família va aconseguir reobrir el cas perquè es determini si va ser un accident domèstic o un homicidi.

«Això no t’ho deixaré passar»

Notícies relacionades

Per això les amenaces a Carolina Smith han arribat a un nivell particularment sinistre i ja no només a publicacions de Facebook, sinó també per missatges privats. «Això no t’ho deixaré passar», va ser un dels últims comentaris que li ha deixat aquest assetjador a la Carolina. Aquesta dona trans de Vigo de 51 anys va recórrer mig Espanya com a artista de cabaret i també com a actriu, va arribar a participar en una pel·lícula de Pedro Almodóvar, i posteriorment es va assentar a Redondela, on forma part del departament municipal de neteja, sent la primera dona transsexual que va treballar a l’ajuntament gallec i des d’on defensa amb totes les seves forces els drets del col·lectiu LGTBI.

Carolina Graña, precisament, assegura que al municipi fa vida completament normal, que els seus veïns i companys la veuen com una més i que no té problemes de discriminació en la seva vida diària. Per això l’ha agafat per sorpresa l’assetjament sofert a les xarxes socials en les últimes setmanes i va decidir imprimir totes les captures de pantalla dels insults i les amenaces per formalitzar la seva denúncia a la comissaria de policia.

Temes:

Llei trans LGTBI