La lluita contra la pandèmia

L’Agència Europea del Medicament avala la vacuna d’AstraZeneca

Una dotzena de països, entre els quals Espanya, podran reprendre la vacunació

Sanitat ja ha convocat d’urgència el Consell Interterritorial de Salut

  • «És una opció segura i efectiva contra la Covid-19», assenyala Emer Cooke, directora de l’Agència Europea del Medicament

  • L’EMA insisteix que els beneficis de l’antídot són superiors als riscos però continuaran investigant

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Agència Europea del Medicament (EMA) considera que la vacuna desenvolupada pel laboratori anglosuec AstraZeneca «és una opció segura i efectiva contra la Covid-19» i que «els beneficis continuen superant el risc d’efectes secundaris», ha indicat la seva directora executiva, Emer Cooke. És la conclusió a què ha arribat el comitè de farmacovigilància i avaluació de riscos de l’agència (PRAC) durant una reunió extraordinària feta aquest dijous per revisar els casos de coàguls sanguinis en persones vacunades amb aquest antídot.

Tot i que la investigació continuarà en marxa amb una anàlisi més detallada dels casos, inclosa una avaluació de les altres vacunes autoritzades, així com dels estudis epidemiològics, l’EMA considera que han arribat a una conclusió científica clara: que «la vacuna no està associada amb un augment en el risc general de trombes entre qui la rep». Això sí, la investigació no permet excloure la seva relació amb casos molt rars de coàguls de sang associats amb els nivells baixos de plaquetes a la sang, inclosos casos rars de trombosi venosa cerebral (CVST). «No s’ha provat un vincle causal amb la vacuna però mereix una anàlisi més detallada», ha dit l’agència.

De moment, tampoc hi ha evidències que els casos estiguin relacionats amb lots específics de l’antídot o plantes de fabricació concretes. Segons ha explicat Cooke, dels 20 milions de persones vacunades amb l’antídot d’AstraZeneca al Regne Unit (11 milions) i la UE (7 milions) fins al passat 16 de març, han revisat 18 casos de CVST i 7 de coàguls de sang a múltiples vasos sanguinis (DIC), entre els quals un de notificat per Espanya.

Dones i joves

En el cas de la UE, la majoria d’aquests casos corresponen a dones de menys de 55 anys, tot i que segons la responsable del PRAC, Sabine Strauss, és «prematur» concloure que un grup concret de la població és susceptible de desenvolupar casos de trombosi. La diferència entre el nombre de casos identificats al Regne Unit (3) i la UE (7) es podria deure, han apuntat els experts, que els britànics han utilitzat aquest antídot per vacunar predominantment gent gran, tot i que és un altre dels elements que requereix més investigació. També continuaran investigant una possible relació amb l’ús de la píndola anticonceptiva així com la possibilitat que fumar augmenta el risc de trombosi.

En tot cas, «a causa que aquests esdeveniments són rars i la Covid-19 en si mateixa sovint causa trastorns de la coagulació sanguínia als pacients, és difícil calcular una taxa per aquests casos en persones que no han rebut la vacuna», conclouen els experts, que insisteixen que «l’eficàcia provada de la vacuna per prevenir l’hospitalització i la mort per Covid-19 supera la probabilitat extremadament petita de desenvolupar DIC o CVST».

Campanya de conscienciació

Tot i que la probabilitat és petita, l’EMA considera que tant els ciutadans candidats a rebre una vacuna contra el coronavirus com el personal sanitari han de ser conscients de la possibilitat de trombes i mantenir-se vigilants. «Si fos jo em vacunaria demà però m’agradaria saber què és el que he de fer si em passa alguna cosa després de la vacuna», ha dit Cooke sobre els motius per millorar la comunicació. Per això l’EMA proposa incloure advertències destinades als pacients amb els possibles símptomes, així com informació més específica per als professionals sanitaris que administrin o prescriguin l’antídot.

Notícies relacionades

Entre els símptomes esmentats per l’EMA s’inclouen la falta d’alè, el dolor al pit o l’estómac, inflor o fredor a un braç o una cama, mal de cap intens o que empitjora o visió borrosa després de la vacunació, sagnia persistent, múltiples petits hematomes, taques vermelloses o violàcies, o butllofes de sang sota la pell. Si les persones vacunades pateixen aquest tipus de reaccions després de rebre la injecció hauran de buscar assistència mèdica i esmentar que han sigut vacunats recentment.

Més d’una dotzena de països de la UE, entre els quals Espanya, havien suspès els últims dies la vacunació amb aquest antídot com a mesura de precaució fins a disposar d’una avaluació sobre els casos de trombes. Tot i que Cooke ha evitat comentar les decisions individuals adoptades pels Estats membres, sí que ha recordat la «difícil situació» que afronta la UE. «Tenim vacunes que són segures i efectives, que poden ajudar a prevenir la mort i les hospitalitzacions. Les hem d’utilitzar», ha acabat dient.