Campanya

El Meteocat reclama prudència davant un cap de setmana de mal temps i ganes de sortir

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) han presentat una campanya per conscienciar sobre la importància d’informar-se de les condicions meteorològiques quan es planifica una activitat a la muntanya i de formar-se sobre com actuar davant de canvis sobtats de temps, que no sempre es poden predir. La campanya, que consisteix en tres vídeos breus, s’ha fet pensant també en l’alta afluència a l’aire lliure per la pandèmia. El president de la FEEC, Jordi Merino, ha explicat que el propòsit és donar eines a les persones que no són habituals a la muntanya després que l’estiu passat es produís una «massificació» del medi natural. La FEEC va registrar un 181% més d’expedients per accident entre els federats l’estiu passat.

«Hem d’aconseguir que la gent que va a la muntanya s’informi per reduir l’accidentalitat», ha dit el director del Meteocat, Eliseu Vilaclara, en la presentació aquest dimarts de la campanya. Els vídeos, d’uns dos minuts de durada, estan pensats sobretot per a les xarxes socials, i estan dedicats al vent i la temperatura; la precipitació i les tempestes, i la neu. De moment s’ha fet públic el primer vídeo, que protagonitza la campiona del món júnior el 2018 de carreres per muntanya, Clàudia Zapata. En els següents, que es difondran en els pròxims mesos, hi participen els alpinistes Araceli Segarra i Ferran Latorre.

Notícies relacionades

Aquesta campanya s’emmarca en la col·laboració del SMC i la FEEC amb Meteomuntanya, el portal sobre meteorologia i seguretat de muntanya que va néixer el 2016 amb l’objectiu d’ajudar a conscienciar sobre la importància de planificar adequadament les sortides a muntanya, en aquest cas, pel que fa a la meteorologia. Accidents a la muntanya per causa meteorològica. La causa meteorològica no és la més habitual en els rescats, però en canvi és molt rellevant en la mortalitat.

Segons indiquen els impulsors de la campanya, la boira és, probablement, el fenomen associat a més serveis de rescat per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació i provoca una excessiva exposició al fred, cosa que pot derivar en hipotèrmia i fins i tot en congelacions. Altres situacions meteorològiques que causen accidents han sigut les crescudes d’aigua en torrents, sobretot a la pràctica de descens de barrancs; l’impacte de llamps o les caigudes per relliscada sobre la neu dura.