Personalitat jurídica

El Congrés aprova suprimir la incapacitació de persones amb discapacitat

  • Se substitueix pel recolzament, que pot anar des de l’ajuda tècnica a la representació o substitució en la presa de decisions

El Congrés aprova suprimir la incapacitació de persones amb discapacitat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés dels Diputats té previst aprovar aquest dimarts la reforma que substitueix la incapacitació judicial de les persones amb discapacitat intel·lectual pel recolzament, canviant el sistema legal actual per un altre de basat en el respecte a la voluntat i les preferències d’aquestes persones.

La Comissió de Justícia debat per a la seva aprovació, amb competència legislativa plena, l’informe elaborat per la ponència sobre el projecte de llei per la qual es reforma la legislació civil i processal per al recolzament a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica.

Segons han explicat a EFE fonts de la comissió, el dictamen arriba a la comissió «fortament acordat» i s’hi han inclòs moltes esmenes transaccionades pels grups per millorar l’avantprojecte aprovat pel Govern el passat 7 de juliol, tot i que manté «intacte» l’esperit de la reforma.

L’objectiu és traslladar a l’ordenament la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que estableix que aquestes persones tenen dret al reconeixement de la seva personalitat jurídica i insta els estats a reconèixer-la en igualtat de condicions amb les altres persones en tots els aspectes de la vida. Per a això, es proposen canvis en la llei del notariat, el Codi Civil, la llei Hipotecària, la d’enjudiciament civil, la de protecció patrimonial de les persones amb discapacitat, la de la normativa tributària, la del Registre Civil i la de la jurisdicció voluntària.

Entre les reformes destaca la modificació del Codi Civil per establir un nou sistema basat en el respecte a la voluntat i les preferències de la persona amb discapacitat. En aquest cas se substitueix la incapacitació o modificació de la capacitat pel recolzament, terme que engloba des de l’ajuda tècnica en la comunicació de declaracions de voluntat o la ruptura de barreres arquitectòniques, fins a la representació o substitució en la presa de decisions, únicament quan el recolzament no pugui donar-se de cap altra manera.

Notícies relacionades

En aquest àmbit, segons les fonts de la comissió, s’inclouen en el dictamen que es vota avui un desenvolupament d’aquestes mesures voluntàries de recolzament, a les quals tindran accés aquestes persones amb discapacitat, i es fixen de manera més detallada, com en qüestions d’accessibilitat, perquè es reconegui el dret a conèixer i a exercir la voluntat part d’aquestes persones.

Després de l’aprovació al Congrés, el text haurà de passar a la Comissió de Justícia del Senat, en què es completarà la seva aprovació definitiva.