Milloren les dades

Aragó obre les seves tres províncies després de quatre mesos de tancament

El Govern autonòmic manté la resta de restriccions d’aforament en l’hostaleria i comerços i en el nombre de persones que poden reunir-se

4
Es llegeix en minuts

Ja és oficial. Aragó obre per fi les tres províncies. El president de la comunitat, Javier Lambán, ha anunciat aquest dimecres el desconfinament de tot l’interior del territori, per això ja es pot circular lliurement entre Osca, Saragossa i Terol. L’ordre serà publicada demà al BOA i entrarà en vigor divendres. La comunitat, això sí, segueix subjecta a restriccions i no se’n pot sortir o entrar tret que sigui per causa justificada (motius laborals, educatius o clínics i d’altres). La resta de restriccions es mantenen fins que entrin en vigor les noves de Setmana Santa, previsiblement, el 26 de març.

Aquesta última mesura seguirà amb tota seguretat en vigor durant diverses setmanes, una cosa que podria certificar-se aquest mateix dimecres si, al Consell Interterritorial de Salut, el Ministeri de Sanitat i les comunitats es posen d’acord aquesta tarda en les restriccions definitives per a la Setmana Santa i el pont de Sant Josep.

Millora de les dades

Actualment, Aragó és la comunitat autònoma que acumula més temps –quatre mesos– amb les províncies tancades, però la millora substancial de la situació epidemiològica de les últimes setmanes ha portat l’Executiu a aixecar els tancaments. Lambán ha avisat, això sí, que si les xifres tornen a passar les línies vermelles «tornaran a prendre les decisions que siguin necessàries». «No és el moment de baixar la guàrdia», ha remarcat.

De fet, la consellera de Sanitat, Sira Repollés, ha reconegut que «la possibilitat de rebrots és real», després de les liberalitzacions de moviments entre províncies i de la Setmana Santa. Per això, la consellera ha reiterat la importància de la «responsabilitat individual» per fer front a l’expansió del virus. Això sí, amb la incidència acumulada similar a les tres províncies, ha destacat que «era el moment» per obrir els confinaments perimetrals.

La titular de Sanitat ha expressat que està sobre la taula que es pugui produir una nova onada, tot i que ha manifestat la seva esperança que amb l’evolució de la vacunació, aquesta sigui «molt menor que les anteriors». En aquests moments, Osca té una incidència de 79 casos per 100.000 habitants; Terol, 48 casos per 100.000, i Saragossa, 72 casos per 100.000 habitants. Des de mitjans de juliol, la comunitat no es trobava en una incidència tan baixa.

Record a les més de 3.300 víctimes 

Record a les més de 3.300 víctimes El president ha anunciat el desconfinament de les tres províncies en una compareixença pública des del Pignatelli, en què ha fet balanç del primer any de pandèmia a l’Aragó. També ha volgut recordar les més de 3.300 persones que han perdut la vida en la comunitat com a conseqüència de la Covid, i ha enviat un missatge de solidaritat a les seves famílies. Els contagis aquest any de pandèmia han sigut gairebé 110.000. La compareixença protagonitzada per Lambán i Repollés ha començat amb l’emissió d’un emotiu vídeo, que es pot veure en aquest enllaç.

També el cap de l’Executiu aragonès ha volgut enviar un missatge explícit als «sectors» més afectats des del punt de vista econòmic, com és el de l’hostaleria: «Aquest Govern no els ha oblidat –ha dit– i no tardarem gaire a anunciar decisions que estic convençut que els satisfaran.

No obstant, a reiterades preguntes dels periodistes, el president autonòmic ha declinat concretar «per ara» quina serà la quantitat que es determinarà per a aquestes ajudes directes. Ha demanat «paciència», perquè l’anunci d’aquestes subvencions arribarà «aviat». A més, ha reconegut que el Govern d’Aragó desconeix quina quantitat d’aquests 11.000 milions d’euros anunciats per Pedro Sánchez per al sector hoteler i turístic arribarà a la comunitat. «Sé el mateix que vostès, a través de la premsa», ha indicat.

En un exercici d’autocrítica, també ha reconegut que aquest any, en què s’han superat «totes les expectatives negatives», «s’han comès errors», però ha destacat la disposició de l’Executiu que presideix «per mirar de corregir-los amb rapidesa». I hi ha afegit un clar missatge d’optimisme: «Comencem a veure la llum al final del túnel». 

La consellera de Sanitat ha defensat la «transparència» que ha regit la gestió a la comunitat durant aquest primer any de pandèmia. «Sempre hem dit la veritat, tot i que suposés un greuge per a nosaltres, com a l’estiu. Vam entendre que la informació no era nostra, sinó de tota la població», ha assenyalat. A més, ha destacat la importància d’ampliar la capacitat i els recursos del sistema sanitari durant aquest any, amb més de 1.800 contractes nous. I ha tornat a reconèixer que en els primers mesos van faltar mitjans de protecció, «no per falta d’afany del Govern d’Aragó i d’Espanya, sinó que perquè el mercat estava trencat i es venia al millor postor».

Setmana Santa

Notícies relacionades

La consellera de Sanitat ha manifestat quina serà la posició de la comunitat de cara als dies festius de Setmana Santa. Repollés ha recordat que el document previ sobre el qual treballen totes les autonomies preveu el confinament perimetral de totes les comunitats, en què hi ha «una aclaparadora majoria» i el toc de queda a les 22.00 hores. En aquest aspecte, Aragó planteja ser més flexible i mantenir-lo a les 23.00 hores, com està ara a la comunitat.

També hi hauria discrepàncies entorn del nombre de persones que es poden reunir en l’àmbit social i privat. Tot i que Aragó planteja mantenir les reunions socials en 6 persones i 4 en taules interiors d’hostaleria, la resta de comunitats apostarien per mesures més restrictives. Fins al moment, ha indicat la consellera, no s’ha fixat la posició final.