A ple rendiment

El superordinador nipó Fugaku, el més ràpid del món, lluita contra el coronavirus

Va ser ja activat de manera parcial l’abril passat per començar a buscar potencials medicaments amb què tractar la Covid-19

El superordinador farà servir tota la capacitat dels seus 415,5 petaflops, que li permeten completar 442.000 bilions d’operacions per segon

El superordinador nipó Fugaku, el més ràpid del món, lluita contra el coronavirus
1
Es llegeix en minuts

El superordinador japonès Fugaku, reconegut com el més ràpid del món, va començar a operar a ple rendiment aquest dimarts, segons van anunciar els seus creadors, que esperen que la computadora permeti avançar en la investigació sobre el coronavirus.

Fugaku ha sigut desenvolupat de manera conjunta per l’institut científic estatal Riken i per la companyia tecnològica nipona Fujitsu, i va ser activat de manera parcial a l’abril per començar a buscar potencials medicaments per tractar la Covid-19.

Des d’ara, el superordinador farà servir tota la capacitat dels seus 415,5 petaflops, que li permeten completar 442.000 bilions d’operacions per segon, segons va detallar el responsable del projecte, Hiroshi Matsumoto, en una cerimònia celebrada avui a Kobe (oest del Japó), on s’ubica la màquina.

«Espero que Fugaku sigui capaç d’arribar on el seu predecessor K no va poder, incloent aplicacions d’intel·ligència artificial i anàlisi de dades», va dir Matsumoto en al·lusió al superordinador que reemplaça Fugaku, en una intervenció recollida pels mitjans locals.

S’espera que l’ordinador sigui utilitzat en aproximadament un centenar de projectes que també inclouran altres camps com el canvi climàtic.

Fugaku va ser reconegut com l’ordinador més ràpid del món el juny passat al desbancar el líder mundial fins aleshores, Summit, instal·lat al Laboratori Nacional Oak Ridge de Tennessee (Estats Units) per IBM, segons la classificació bianual TOP500.

Notícies relacionades

La màquina nipona va retenir el seu primer lloc en una altra classificació TOP500 publicada el novembre passat.

Fugaku, batejat en honor al mont Fuji, també va ocupar el primer lloc en unes altres tres categories que mesuren el rendiment en mètodes computacionals per a ús industrial, aplicacions d’intel·ligència artificial i anàlisi de macrodades (big data).