Comissió de Sanitat

El Congrés rebutja una nova proposta per eliminar l’IVA de les mascaretes FFP2

El seu proposador, la diputada popular Carmen Riolobos Regadera, ha calculat que es recaptaran fins a 800 milions d’euros gràcies a aquestes mascaretes aquest any

ffp2

ffp2

1
Es llegeix en minuts

La Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts, amb 16 vots a favor, 19 en contra i una abstenció, una Proposició No de Llei (PNL) per instar el Govern central a eximir de l’IVA totes les mascaretes, incloent-hi les FFP2 i FFP3, perquè són un producte obligatori per a la prevenció dels contagis de Covid-19.

El seu proposador, la diputada popular Carmen Riolobos Regadera, ha estimat que es recaptaran fins a 800 milions d’euros de l’IVA de les mascaretes aquest any. «Frenen la propagació del virus, són obligatòries, són de primera necessitat, són bastant cares i no són un article de luxe. Ens sembla d’una cobdícia sense precedents tant de Sánchez com de Garzón», ha denunciat.

Així mateix, la PNL recollia que els gels hidroalcohòlics també estiguessin exempts d’IVA, a petició de Ciutadans, així com que les mascaretes FFP2 fossin gratuïtes per a persones vulnerables i malalts crònics, una mesura proposada per Vox.

«Una família de quatre membres es gasta uns 240 euros al mes en mascaretes si les utilitza sense superar el seu límit d’ús. Són obligatòries i de primera necessitat», ha esgrimit el diputat de Ciutadans Pablo Cambronero. «Una família ha d’escollir entre comprar llet o mascaretes», ha justificat el diputat de Vox Juan Luis Steegmann.

Notícies relacionades

Marisol Sánchez Jódar, del PSOE, s’ha mostrat contrària a aquesta PNL: «Amb el que vostès proposen no es garanteix que es redueixi el preu final de les mascaretes. Limitant-ne el preu, com hem fet des del Govern, sí. La PNL que ens traslladen està plena de mitges veritats i coses que ja està fent el Govern».

En aquesta mateixa línia, la diputada Laura López Domínguez, d’Unides Podem, ha defensat que, en aquests moments, «no es pot evidenciar que l’ús de les mascaretes FFP2 sigui recomanable per a la població en general». «Les mesures del Govern estan sent eficients i no s’estan gastant més recursos dels necessaris. Si abaixem l’IVA però no en limitem el preu l’Estat perdrà recaptació i les famílies no en milloraran el seu accés. Els que es beneficiaran seran les empreses, no les famílies. Eliminar l’IVA seria un malbaratament de recursos públics i no tindria repercussió en el millor accés a aquest producte», ha reblat.