Irene Montero: «Espanya no pot continuar construint-se amb la dona en una cantonada»

  • Pedro Sánchez admet que la bretxa de gènere s’ha «aprofundit» i es compromet a «accelerar l’agenda feminista»

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Davant la impossibilitat d’assistir a les manifestacions prohibides per la Delegació del Govern a la Comunitat de Madrid, l’Executiu central ha organitzat un acte institucional per commemorar el 8-M, Dia de la Dona, en el qual han participat Pedro Sánchez, Irene Montero i algunes dones que han llegit textos feministes, que s’ha retransmès per ‘streaming’ per minimitzar l’afluència i, per tant, el contacte social. Ha sigut un acte molt diferent dels protagonitzats per les ministres del Govern en les marxes massives dels últims, però amb missatges bastant similars, en suport de la causa feminista.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que «Espanya no pot continuar construint-se amb la dona en una cantonada», on «unes quantes trenquen els sostres de vidre mentre les humils continuen atrapades al terra enganxós». «Espanya no pot sortir de l’emergència a costa de les dones [...] L’agenda que necessita el país és l’agenda feminista», ha proclamat, apostant per un Estat que assumeixi la corresponsabilitat, garanteixi el dret a la conciliació, protegeixi les pensions, reverteixi les retallades en dependència i acabi amb la bretxa salarial. «Aquest és un 8-M diferent, però no hi ha res que pugui impedir-nos saber la poderosa força de les dones», ha assegurat.

Notícies relacionades

Després d’ella, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha reconegut que la «bretxa de gènere» s’ha aprofundit aquest últim any a causa de la pandèmia. «Les crisis recauen més sobre les dones, les bretxes es fan més grans, s’aprofundeixen les desigualtats», ha assegurat. Davant això, la tasca del Govern ha sigut, segons ha remarcat, la d’«accelerar l’agenda feminista», amb l’aprovació de diverses mesures, entre les quals ha enumerat la igualació dels permisos de maternitat i paternitat, els 200 milions per al pla corresponsables o el decret d’igualtat retributiva. «En aquest Govern la igualtat són les paraules i els fets, treballem pels fets», ha reblat. Així mateix, «davant l’amenaça de la ultradreta» que «propugna la tornada enrere», ha llançat un «missatge decisiu»: «Protegir el conquerit i avançar».

La divisió

Ni en els missatges ni en l’acte, en el qual ha participat una dona trans, Daniela Santiago, actriu que interpreta ‘La Veneno’ en la sèrie, s’han percebut obertament les diferències entre el PSOE i Podem entorn de la ’llei trans’, que també divideix el feminisme perquè una part, igual com els socialistes, s’oposen a què les persones trans puguin canviar-se de nom i sexe al Registre Civil i el DNI amb la mera declaració expressa, com permet l’esborrany legal impulsat per Montero. Tot i així, Sánchez ha deixat clar que la igualtat està present en tots els àmbits governamentals i «no només es defineix per les lleis d’igualtat».