Un crim ocorregut el 2001

Carpetada definitiva a la investigació per l’assassinat d’Helena Jubany

L’Audiència de Barcelona va acordar anul·lar la reobertura del cas fa uns dies

helena

helena

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat de Sabadell que ha investigat l’assassinat, el 2001, de la bibliotecària Helena Jubany, que llavors tenia 27 anys, ha donat carpetada definitiva al procés judicial arran de la decisió de l’Audiència de Barcelona de l’11 de febrer passat de revocar la reobertura del cas dictada el juliol del 2020. Les indagacions es van tancar sense resoldre el 2005. El tribunal de l’Audiència considera que les proves aportades per la família de la víctima per intentar inculpar el principal sospitós de l’assassinat de la jove, S. L., tenen «escassa fiabilitat» i altres sospites ja van ser investigades i són «insuficients» per assenyalar els culpables.

Jubany va morir la matinada del 2 de desembre del 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos es va tirar des d’un terrat, completament despullat i ple de cremades. La mort de la jove de Mataró, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, la jove va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

L’emissió de dos reportatges, l’any passat, per part del programa ‘Crims’, de TV-3, en què un policia que va investigar l’assassinat acusava directament del crim un dels investigats al seu dia, S. L., que més tard va ser exculpat, va fer que el crim tornés a l’actualitat. El documental va servir per remoure el cas, fins al punt que el Jutjat d’Instrucció 2 de Sabadell va decretar la reobertura de la causa, que la defensa de S. L. va recórrer.

L’única encausada en el seu moment, Montse Careta, es va suïcidar a la presó abans de ser jutjada. Ella era la parella de S. L. i pertanyia al mateix grup excursionista que Helena Jubany. Una de les proves demanades per la família de la bibliotecària pretenia demostrar que el sospitós vivia amb aquesta dona al mateix edifici des del terrat del qual va caure la víctima. La tesi de l’acusació és que tots dos van drogar amb somnífers la noia, la van pujar fins a la terrassa i la van llançar al buit.

L’acta notarial

Notícies relacionades

No obstant, per a l’Audiència de Barcelona aquests fets no són nous i no tenen la rellevància que se’ls atribueix. Els veïns, detalla, ja van dir en el seu moment que no vivien junts, alhora que remarca la seva estranyesa que 20 anys després, al veure el documental de ‘Crims’, es presenti una acta notarial que a la bústia constaven els noms de tots dos. «Resulta si més no sorprenent, no només per l’escassa fiabilitat de la dada concreta, sinó per la seva escassa rellevància», remarca el tribunal.

Els magistrats també van descartar la resta de proves acceptades pel jutjat per reobrir la causa, com ara que al cos de Jubany es va trobar un somnífer que Careta tenia prescrit pel seu metge. El tribunal detalla que el fet que S. L. comprés el fàrmac pot augmentar les sospites sobre ell, però no és un indici revelador que permeti reobrir la causa, ni és «rellevant per reavaluar la seva presumpta culpabilitat». En aquest sentit, al principi de la investigació, el jutge va denegar el testimoni dels farmacèutics.