Crisi sanitària

Espanya abandona el nivell d’alt risc d’expansió de la Covid

  • La Comunitat de Madrid deixa de situar-se en risc extrem, al millorar la incidència acumulada

  • Diverses autonomies relaxen les restriccions davant la millora dels indicadors epidemiològics.

Espanya abandona el nivell d’alt risc d’expansió de la Covid
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mateix dia que diverses comunitats autònomes suavitzen algunes de les mesures per contenir l’avenç del coronavirus, Espanya ha abandonat aquest divendres el nivell de risc alt d’expansió de l’epidèmia al registrar una incidència acumulada en 14 dies de 149,2 casos per cada 100.000 habitants. Per sota de la xifra de 150, el semàfor deixa d’estar en vermell (risc alt) per col·locar-se en ambre. Amb tot, els indicadors facilitats pel Ministeri de Sanitat no condueixen –sinó al contrari–, a l’alegria: les últimes 24 hores s’han notificat 637 morts, més del doble que el dia anterior i la xifra més alta des del 10 de febrer. Això significa que la setmana es tanca amb més de 2.000 defuncions per Covid-19 a Espanya, una xifra encara molt semblant a la de la setmana passada. Els contagis s’han mantingut aquest divendres en els mateixos més de 6.000 diaris que portem des de principis de setmana (aquesta vegada han sigut 6.654).

Madrid també millora

Tot i que la transmissió de la Covid-19 continua a la baixa pràcticament a tot Espanya (tret de Ceuta i Melilla), el descens comença a ser ara més lent que dies abans. També la Comunitat de Madrid ha sortit aquest divendres de la zona de risc extrem, al baixar la seva incidència acumulada a 245 casos (el llistó en aquest cas està en 250). El Ministeri de Sanitat també ha notificat una nova baixada mínima de l’ocupació a les ucis, que se situa en el 25,1%, tres dècimes menys que dijous. Aquest divendres hi ha ingressats 9.896 malalts de Covid (304 menys que ahir) als hospitals, el que suposa una ocupació del 7,8 %.

A les portes de Setmana Santa i a l’espera de si Sanitat i les comunitats acaben d’acordar mesures de consens sobre la mobilitat, algunes autonomies han estrenat aquest divendres –d’altres ho faran dilluns– una relaxació de les restriccions, animades per la millora de les xifres de contagi.

És el cas d’Extremadura, Andalusia, Aragó o el País Valencià, que han flexibilitzat restriccions que afectaven l’hostaleria, mentre que Catalunya, Galícia i Castella i Lleó ho faran a partir del 8 de març i el País Basc des de dimarts.

Alerta dels científics

En aquest context, 13 societats científiques espanyoles han consensuat un document en què es recolza la prohibició o denegació de les autoritzacions per a la celebració de reunions que «superin els límits de les recomanacions vigents». Al seu text recorden la necessitat de mantenir les mesures de prevenció de contagis a la Comunitat de Madrid, davant l’«alta ocupació de les ucis d’aquesta regió».

Notícies relacionades

«Considerem que les actuals circumstàncies epidemiològiques són d’alt risc. S’està produint un descens en el nombre d’hospitalitzacions, però les actuals xifres d’incidència acumulada i l’alta ocupació de les unitats de cures intensives de la Comunitat de Madrid aconsellen insistir a mantenir les mesures de prevenció de contagi», assenyalen.

Per això, insten a «evitar avui dia tota mena d’esdeveniments que fomentin l’aglomeració i augmentin el risc de transmissió». «Ateses les actuals circumstàncies, donem suport a la prohibició o denegació d’autoritzacions per a reunions que excedeixin els límits de les recomanacions vigents», insisteixen.