TANCAMENT DEL CICLE DE CONFERÈNCIES DE FUNDACIÓ LA CAIXA

Desigualtat al territori: causes, anàlisi, debat i vies de solució

Durant el mes de febrer passat, l’Observatori Social de la Fundació La Caixa va presentar al Palau Macaya un complet cicle de conferències i debats que va tenir com a eix l’anàlisi de la desigualtat des de la perspectiva del territori

3
Es llegeix en minuts

El cicle de conferències i debats organitzat per Fundació La Caixa, que va comptar amb la col·laboració d’EL PERIÓDICO i l’Institut Cerdà, va abordar en profunditat aquells fenòmens i polítiques de la diversitat territorial que registren, amplifiquen o corregeixen les desigualtats socials.

En el punt de partida dels debats està la certesa que en tots els tipus de desigualtats existeix sempre un comú denominador que és la dimensió territorial, ja sigui perquè es converteix en un reflex o perquè actua com un factor amplificador o corrector a través de l’oferta de mitjans i oportunitats que proporciona el lloc on s’habita, es treballa o es viu en comunitat.

Atès que la crisi actual i el seu efecte sobre la desigualtat, interpel·len la nostra societat també en un joc d’escales: la crisi global i el local, l’organització comunitària i la individualitat i ja que la geografia es converteix en influència i mirall de la desigualtat, s’imposa la necessitat de reflexionar a fons, motiu pel qual es van organitzar aquestes conferències i debats. Des de la perspectiva dels organitzadors, satisfets amb l’assistència i la participació ciutadana, s’explica l’interès del públic, ja que la desigualtat va en augment, i que s’accentua per l’impacte de la crisi economicosanitària. Un aspecte important que s’ha evidenciat en les conferències és que el territori condiciona la desigualtat i que en paral·lel les desigualtats dibuixen i defineixen al territori. Quant a les perspectives de solució, s’apunta la necessitat de trencar els desequilibris (ara accentuats) posant més mitjans i amb polítiques actives en l’eix ciutats/àrees rurals.

Quatre sessions

Quatre van ser les sessions de debat, la primera de les quals va versar sobre les desigualtats al territori durant i després de la Covid-19 i hi van van participar Carles Cabrera, director general de l’Institut Cerdà; l’economista Alfred Pastor, i María Sisternas, arquitecta i cofundadora de Mediaurban, que van estar moderats per Carles Cabrera, i van reflexionar sobre com els models o fenòmens urbans i territorials influeixen o registren, de manera diversa, les desigualtats socials i quins canvis està introduint la crisi actual.

El segon debat va complir àmpliament amb l’objectiu de donar una visió àmplia i diversa respecte de la desigualtat territorial i de la necessitat de mitjans, equipaments i infraestructures als municipis per pal·liar els desequilibris. Es va defensar que per gestionar els efectes de la crisi, és necessari que es compti amb eines, equipaments i infraestructures, però sovint la falta de massa crítica dificulta un model de prestació i ús dels serveis públics i privats que sigui homogeni a tot el territori. Les noves dinàmiques zonals i l’eclosió de les tecnologies de connectivitat, poden oferir alternatives per igualar els nivells de prestació d’aquests serveis entre el centre i la perifèria urbana i entre la metròpoli i les zones més rurals.

L’exposició va anar a càrrec de Salvador Alemany, president de Saba Infraestructures; Josep Mayoral, alcalde de Granollers, i Lídia Bargas, alcaldessa de Prades. Regidors de viles representatius de diversos territoris, moderats per Salvador Alemany, van posar en comú els mitjans, serveis i infraestructures que són prioritaris per gestionar la desigualtat dins del seu municipi i entre territoris.

Notícies relacionades

La tercera conferència va tractar de les oportunitats presents als territoris per reduir les desigualtats. Hi van participar Jordi William Carnés, president de LEITAT Technological Center; Rosa Rodríguez, vicepresident de T-Systems i Angel Velasco, gerent de Torrons Vicens, que van conversar sobre quins són aquells sectors o activitats capaces de fomentar la igualtat d’oportunitats al territori.

Finalment, i per completar l’anàlisi sobre desigualtat territorial, es va abordar la temàtica de la transició ecològica i la desigualtat social. En aquesta ocasió van ser Mariano Marzo, doctor en Geologia i catedràtic de la Universitat de Barcelona i Begoña Román, doctora en Filosofia de la Universitat de Barcelona moderats per Pere Macias, president de la Fundació Cercle d’Infraestructures, que van tractar la paradoxa que la desigualtat en el gaudi d’un entorn habitable i saludable i el repte col·lectiu i colossal de la transició ecològica pot incrementar les desigualtats.