Lluita contra la pandèmia

La Generalitat publica la lleu rebaixa de les restriccions

  • La majoria de les mesures de contenció es prorroguen fins al 8 de març

  • Dilluns entra en vigor la suavització per a comerços, esport i educació

2
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la lleu rebaixa de les restriccions que entrarà en vigor dilluns que ve, 1 de març, centrada en l’obertura d’establiments comercials i algunes altres activitats, i la pròrroga de «la major part» de les mesures més restrictives per contenir el coronavirus fins el 8 de març.

Quant als centres comercials i comerços de més de 400 metres quadrats, que estan tancats des del 7 de gener, ara podran obrir, però només de dilluns a divendres i sempre que limitin el seu aforament al 30% i garanteixin mesures de seguretat.

En l’àmbit esportiu, es permetrà superar les sis persones per a activitats grupals en espais a l’aire lliure i també en espais tancats que compleixin les condicions de ventilació un aforament màxim del 30%, mentre que l’aforament màxim de les piscines s’eleva del 30% al 50%.

I en l’educació, es permet als alumnes escolars desplaçar-se fora de la comarca i passar la nit fora mantenint els grups bombolla. També està previst recuperar la presencialitat dels alumnes de segon curs de la universitat a partir del 8 de març.

Prolongació

La situació dels bars i restaurants es manté com en l’actualitat respecte a les franges d’obertura: continuaran obrint només de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 hores. Després d’aquest horari, només podran servir productes per emportar. Seguiran tancats els bars i restaurants de centres comercials i els comerços els caps de setmana. També es manté el toc de queda (de 22 h a 6 h), el tancament perimetral de Catalunya i el confinament comarcal.

L’informe de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat destaca que «la progressió del descens de la corba pandèmica en aquesta tercera onada, que avança a un ritme molt lent, obliga a actuar amb molta precaució». Les noves mesures es qualifiquen de «proporcionals, idònies, necessàries i justificades» i tenen per objectiu minimitzar la mobilitat i les interaccions socials.

Últimes dades

Notícies relacionades

Dos dels millors indicadors sobre l’evolució de la pandèmia, tant la velocitat de transmissió del virus, l’Rt, com l’índex de rebrot, han experimentat un lleuger descens en les últimes 24 hores, segons les dades publicades per la Conselleria de Salut aquest dissabte. L’Rt ha descendit només una dècima, d’1,03 a 1,02, però es tracta del primer descens des del 10 de febrer. Tot i així, segueix per sobre d’un punt, cosa que suposa que l’epidèmia està en expansió, una situació que els experts atribueixen a l’avenç de la soca britànica (que ja arriba al 40% dels casos positius), ja que és més contagiosa, així com a la celebració de les eleccions catalanes, que van comportar una gran mobilització de persones.

Al seu torn, l’índex de rebrot, que mesura el creixement potencial de la pandèmia, ha baixat de vuit punts, fins a situar-se en 261. Aquest indicador va baixar per primera vegada divendres, després de cinc dies d’ascens, per la qual cosa la nova caiguda podria significar que es consolida la tendència o que simplement es tracta d’un vaivé més de l’epidèmia.