col·lectius vulnerables

SOS dels bancs d’aliments veïnals de BCN al retardar-se l’ajuda de l’ajuntament

  • Les 64 entitats que sustenten més de 9.000 famílies no han cobrat les extres promeses per la Covid

  • El Rebost Solidari de Gràcia avisa de tancament si no arriben els ajuts

  • L’ajuntament admet fallades burocràtiques per la pandèmia i promet pagar al març

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les 4.000 persones que cada dia poden alimentar-se gràcies als lots que reparteix el Rebost Solidari de Gràcia no tenen on buscar menjar si tanca el local. Molts centres de distribució d’aliments a Barcelona tenen llista d’espera, i no hi ha un local similar al barri. «Hem decidit aguantar uns mesos més, sabem que no hi ha cap alternativa per a ells», explica el coordinador del rebost, Josep Manel Alexandre. Com la de Gràcia, 63 entitats més de la ciutat encara no han cobrat els ajuts extres que va anunciar l’ajuntament en plena pandèmia. Un portaveu municipal promet que el pagament arribarà a final del mes que ve.

Més de 8.000 famílies barcelonines depenen dels centres de distribució d’aliments i mil més ho fan a través de les xarxes de recolzament veïnal. Tots són gestionats per entitats socials i projectes sense ànim de lucre, que cobreixen les demandes més bàsiques de llars. En molts casos, com passa a Gràcia, els treballadors socials municipals indiquen a les famílies que han d’acudir a una d’aquestes entitats perquè els donin el menjar per passar el mes.

A part de la subvenció anual a les entitats, el consistori va habilitar uns ajuts extres de fins a 15.000 euros per a tots aquells projectes nascuts de la pandèmia del coronavirus, o que havien incrementat de manera brutal la demanda arran de l’aturada econòmica després del virus. Un total de 64 entitats van tramitar aquests ajuts durant el mes de juliol i van esperar cobrar-lo al llarg del 2020. «Ens han demanat disculpes, ens diuen que estan sobrepassats, però la realitat és que encara no l’hem cobrat. Ens estem quedant sense diners per a nada, no som una entitat que tingui un patronat o un mecenes darrere, sobrevivim amb la solidaritat veïnal», aclaria aquest dijous Josep Manel Alexandre després de reunir-se amb representants de l’ajuntament.

Retard per la pandèmia

El consistori admet el retard en els pagaments i diu que la pandèmia no ha permès un «seguiment individualitzat» dels expedients. Barcelona es compromet a firmar un conveni el 31 de març per accelerar els pagaments. «Creuo els dits perquè els diners arribin abans de l’estiu», assumeix Alexandre.

Notícies relacionades

En el cas del rebost, a més, la situació és doblement crítica. A més de no rebre aquesta ajuda extra, tampoc han cobrat la subvenció anual tramitada per al 2019. El consistori s’excusa en una justificació errònia. «Nosaltres ho vam tramitar al gener del 2020, i el 23 de desembre ens van dir que no estava ben justificada. ¿Què els costava avisar-nos abans?», es queixa Alexandre. D’aquesta manera, han perdut el 30% dels ingressos necessaris. L’ajuntament admet el retard en aquesta gestió, i es compromet a pagar per evitar el tancament.

«Esperarem tres mesos més, però si no arriben els diners haurem de tancar. Esperem que amb donacions de veïns, particulars i comerços puguem aguantar una mica més», diu el coordinador del Rebost Solidari de Gràcia. Qui pugui col·laborar en l’alimentació d’aquestes 4.000 famílies poden aportar fons seguint aquest enllaç.