Estudi esperançador

La vacuna de Pfizer mostra una eficàcia del 94% a Israel

La investigació es va produir en un moment en què fins al 80% dels casos en aquest país es devia a la variant britànica

La vacuna de Pfizer mostra una eficàcia del 94% a Israel
2
Es llegeix en minuts

Un estudi sobre la vacunació massiva contra la Covid a Israel ha evidenciat que la vacuna de Pfizer-BioNTech és eficaç en tot un espectre de resultats preventius contra el coronavirus en les setmanes posteriors a la seva administració de les dosis.

En concret, entre els 14 i els 20 dies després de la primera dosi i als set o més dies després de la segona dosi, l’eficàcia estimada de la vacuna era del 46 i el 92%, respectivament, contra la infecció documentada; del 57 i el 94% per al virus asimptomàtic; del 74 i el 87% per a l’hospitalització; i del 62 i el 92% per a la malaltia greu.

Per prevenir la mort per Covid, l’eficàcia estimada va ser del 72% els dies 14 a 20 després de la primera dosi. Entre els grups d’edat, l’efectivitat estimada va ser consistent per a la infecció documentada i la Covid simptomàtica en subpoblacions específiques, amb una efectivitat potencialment menor en aquells amb múltiples condicions coexistents.

Aquestes dades, publicades a la revista ‘New England Journal of Medicine’ pels investigadors de l’Institut d’Investigació Clalit de Tel Aviv i de la Universitat Ben-Gurion del Nègueb de Beerxeva, proporcionen la foto més àmplia sobre l’eficàcia i la seguretat de la vacuna fora dels assajos clínics fins ara, ja que Israel s’ha situat molt per davant de tots els països quant a immunitzats per càpita.

La variant britànica

A l’estudi, tots els 596.618 israelians que van ser vacunats per primera vegada entre el 20 de desembre de 2020 i l’1 de febrer del 2021 van ser emparellats amb 596.618 de no vacunats. La mitjana d’edat dels pacients als dos braços de l’estudi va ser de 45 anys, i els pacients tenien predominantment entre 16 i 39 anys (35,7%). Els pacients de 60 anys o més constituïen aproximadament el 28% dels participants.

Notícies relacionades

A més, l’estudi es va produir en un moment en què fins al 80% dels casos de Covid a Israel es devien a la variant britànica, que s’ha associat a un risc més gran de transmissió.

«Tot i que no podem proporcionar una estimació de l’eficàcia específica per a la variant britànica, l’altiplà observat durant els últims períodes en la corba d’incidència acumulada per a les persones vacunades suggereix que la vacuna també és eficaç per a aquesta variant, una observació consistent amb informes anteriors que van mostrar títols d’anticossos neutralizants preservats», expliquen els autors al seu article.