Quan havien de ser detinguts

Rescaten davant les costes de Ribadeo uns narcos que van enfonsar el seu barco

  • En l’operació es van recuperar uns 3.000 quilos de droga

Rescaten davant les costes de Ribadeo uns narcos que van enfonsar el seu barco
2
Es llegeix en minuts

Tres tones de cocaïna i 9 detinguts, tots ells tripulants estrangers del barco Nehir, de 52 metres d’eslora i bandera de la República de Palau, és el balanç d’una complexa operació antidroga desenvolupada davant les costes gallegues. Els llanxers que havien de recollir la partida no van poder sortir pel temporal i els tripulants del mercant, en ple assalt de les forces antidroga en alta mar, van optar per enfonsar-lo. La tripulació va haver de ser rescatada pels GEO que havien de capturar el barco. També es van recuperar uns 3.000 quilos de droga.

En l’operació, dirigida des de l’Audiència Nacional, va participar el Servei de Vigilància Duanera, el Greco Galícia de la Policia Nacional i l’ECO de la Guàrdia Civil, amb la col·laboració del vaixell ‘Serviola’ de l’Armada Espanyola. La partida va ser traslladada a Ferrol i sis dels tripulants esperen als calabossos de la comissaria de Vigo abans de ser enviats a Madrid.

La investigació conjunta va començar el maig del 2020 després de tenir coneixement de les presumptes activitats il·lícites d’una organització criminal assentada a la comarca d’O Salnés, a la província de Pontevedra.

Després d’analitzar la informació obtinguda en la investigació, coordinada pel jutjat central d’instrucció 1 de l’Audiència Nacional, els agents van saber que s’efectuaria un transport de cocaïna, transbordada a altres embarcacions en algun punt indeterminat de les costes gallegues.

Les indagacions es van centrar en el Nahir, perquè les seves característiques i la ruta de navegació encaixaven amb el possible objectiu de l’operació policial.

Alhora, els agents també van corroborar que, a causa d’una alerta meteorològica al litoral atlàntic, no es podria fer transbord a cap altre barco al pas del Nehir per les costes gallegues, motiu pel qual es va decidir el seu abordatge.

En l’operatiu van participar el vaixell d’acció marítima ‘Serviola’, de l’Armada Espanyola, amb forces especialitzades a bord dels tres cossos intervinents i recolzat per un helicòpter i tres patrulleres de Vigilància Duanera i una patrullera de la Guàrdia Civil.

El Nahir va ser abordat per equips policials d’elit GEO que van localitzar «gran quantitat de farcells», similars als que normalment s’utilitzen per transportar substàncies estupefaents, ocults en un compartiment del barco.

Notícies relacionades

Durant l’assalt, la tripulació del Nehir, com que es va veure sense cap possibilitat de fugida, va accionar algun dispositiu que va provocar la ràpida inundació dels compartiments de la nau amb la intenció de no deixar rastre de la seva càrrega il·lícita, de manera que, en poc més de dues hores, el vaixell estava totalment enfonsat.

La ràpida acció dels agents i tripulació del barco ‘Serviola’ de Salvament Marítim va permetre no només la recuperació de tots els farcells de droga i la resta d’efectes relacionats amb els fets investigats, sinó també el rescat de tota la tripulació sense cap ferit.

Temes:

Galícia Drogues