Investigadors del Vall d’Hebron activen cèl·lules «assassines» per nanopartícules que ajuden a eliminar el VIH

  • Aquest descobriment suposa una nova eina per estudiar el tractament de malalties infeccioses o per al càncer

3
Es llegeix en minuts

Especialistes en malalties infeccioses del Hospital Vall d’Hebron han aconseguit activar cèl·lules ‘natural killer’ (NK), limfòcits del sistema immunitari que maten les cèl·lules infectades per virus, bacteris o tumors, mitjançant una nova tècnica amb nanopartícules d’or que contenen anticossos i que podrien ajudar a eliminar els reservoris del VIH.

Els grups que han treballat en aquesta investigació són els de Malalties Infeccioses i CIBBIM-Nanomedicina, Nanopartícules Farmacocinètiques del Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR), i el treball ja s’ha publicat a la revista ‘Nano Today’.

Podria servir per estudiar cèl·lules cancerígenes

Els investigadors han desenvolupat nanopartícules polaritzades, en què els anticossos del mateix grup s’afegeixen entre si i no es col·loquen a l’atzar, amb què es dirigeix millor la resposta immunitària i suposa una nova eina d’investigació útil a la recerca de tractaments per a infeccions o per al càncer.

Al treball han col·laborat també el Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el grup d’investigació Nanopartícules Inorgàniques de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat Autònoma de Barcelona, l’IrsiCaixa i l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol (IGTP).

Les cèl·lules ‘natural killer’ són un tipus de limfòcits del sistema immunitari important per reconèixer i eliminar cèl·lules infectades per virus o bacteris, abans que la infecció es pugui estendre més, i també cèl·lules tumorals.

En el cas de les cèl·lules infectades pel VIH (virus de la immunodeficiència humana), les NK juguen un paper clau en la seva eliminació i es troben especialment actives al començament de la infecció.

No obstant, al tractar-se d’una infecció crònica, amb el pas del temps, les cèl·lules NK deixen de respondre bé i s’esgoten.

Reactivació de les ‘natural killer’

La doctora María José Buzón, responsable de la línia d’Investigació Traslacional del VIH al grup d’investigació en Malalties Infeccioses del VHIR, ha indicat que «sabem que les ‘natural killer’ són molt importants en la lluita contra el VIH, així que el nostre objectiu és trobar noves teràpies que potenciïn la seva activitat perquè tornin a actuar com al començament de la infecció».

Així, els investigadors s’han centrat en l’activitat citotòxica de les NK i utilitzen anticossos per dirigir-les cap a les cèl·lules infectades i que les eliminen.

Per reactivar les cèl·lules ‘natural killer’, els investigadors han desenvolupat nanopartícules que contenen dos tipus d’anticossos.

Un d’aquests tipus reconeix la proteïna CD16, que és a la superfície de les cèl·lules NK, i l’altre tipus reconeix la proteïna gp120, que expressen les cèl·lules infectades i ajuden que les cèl·lules assassines naturals s’activin de forma més eficaç i eliminin la infecció.

Els resultats de l’estudi mostren que les cèl·lules NK són capaces de posar en marxa una resposta citotòxica cap a les cèl·lules infectades i eliminar els reservoris cel·lulars del VIH en cultius de cèl·lules sanguínies i de teixit limfoide humà.

Una inversió molt necessària

Antonio Astorga, estudiant predoctoral del grup de Malalties Infeccioses del VHIR i primer autor de l’estudi, ha indicat, en aquest sentit: «Hem pogut demostrar que potenciar la resposta immunitària i, en especial, la de les NK, permet eliminar les cèl·lules infectades amb el VIH».

Ara, aquest grup d’investigadors treballa en la recerca d’anticossos biespecífics, capaços de reconèixer alhora tant les cèl·lules infectades com les ‘natural killer’ per facilitar aquesta unió, si bé sense fer servir nanopartícules.

Les nanopartícules polaritzades que s’han utilitzat per a l’estudi de la unió entre les cèl·lules ‘natural killer’ i les cèl·lules infectades pel VIH són una tecnologia que es podria convertir, segons María José Buzón, en una nova plataforma d’investigació amb un gran ventall d’aplicacions, com, per exemple, amb el càncer.

Notícies relacionades

En aquest cas, seria una estratègia d’immunoteràpia que dirigiria les cèl·lules del sistema immunitari cap a les cèl·lules tumorals.

La doctora Buzón ha explicat que la patent d’aquesta nova eina ja està en procés i que ara busquen inversors per desenvolupar-la a nivell assistencial.

Temes:

Sida