Nova baralla en el Govern

La ‘llei Zerolo’ passarà el primer tràmit enmig del foc creuat entre PSOE i Podem

  • Els morats acusen els socialistes de saltar-se l’acord a l’impulsar la norma en solitari

  • Calvo insisteix que la ‘llei trans’ necessita un «temps raonable» per aconseguir la seguretat jurídica

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Congrés admetrà aquesta tarda a tràmit la llei d’igualtat de tracte i no discriminació que enfronta Podem i el PSOE, ja que els primers, que s’abstindran en la votació, acusen els socialistes de presentar la proposició de llei sense comptar amb ells i el Ministeri d’Igualtat. Segons ha assenyalat el diputat morat Ismael Cortés des de la tribuna, l’acord entre tots dos era que presentarien la norma «de manera consensuada» però es «van assabentar per les xarxes» que el partit liderat per Pedro Sánchez impulsava el text en solitari, cosa que, segons el parer d’Unides Podem, «desvirtua el pacte de coalició».

Si bé, el PSOE afirma que el seu soci sabia «perfectament» que la llei es registraria i es va negar a firmar-la en l’últim moment. En aquest ambient, la resta de partits han demanat als dos socis que deixin el «xou» i les baralles «per qui es posa la medalla». Així mateix, partits d’esquerra han reclamat als socialistes que no aprofitin aquesta norma per «impedir la llei trans».

I és que la llei d’igualtat de tracte, que els socialistes denominen ‘llei Zerolo’, ja que l’històric dirigent socialista Pedro Zerolo va ser un dels seus impulsors, preveu que ningú pugui ser discriminat per raó de naixement, origen racial o ètnic, sexe, religió, edat, discapacitat, orientació o identitat sexual, situació socioeconòmica o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

La ‘llei trans’

Està, per tant, relacionada amb les lleis ‘trans’ i LGTBI que impulsa Igualtat i que, segons els d’Irene Montero, està frenant l’ala socialista del Govern, amb Carmen Calvo al capdavant. Fa dies que el Ministeri d’Igualtat insisteix que les dues normes estan preparades per ser aprovades en el Consell de Ministres però, segons ha assenyalat aquest dimarts la vicepresidenta primera, els dos projectes requereixen encara un «temps raonable» perquè tinguin qualitat normativa i seguretat jurídica.

Calvo ha restat importància a l’enfrontament amb Podem, «cada dia estem més a prop», ha assenyalat, recordant que la ‘llei trans’, igual com la resta de projectes legals, ha de ser discutida primer al si de l’Executiu. Si bé, ha reconegut que «hi ha matèries més fàcils i altres de més complicades», ja que la norma ha sorgit enmig de la divisió en el moviment feminista, entre els partidaris de l’autodeterminació de gènere, que defensen la necessitat de la ‘llei trans’, i els qui consideren, com el PSOE, que s’ha de garantir que no es posen en risc els drets de les dones al permetre el canvi de sexe registral sense cap altre requisit.

El racisme i altres discriminacions

La ‘llei trans’ permet canviar-se de nom i de sexe sense dos anys d’hormonació i aval mèdic, mentre que la ‘llei Zerolo’ és una llei antidiscriminació més general, que també incumbeix al racisme o l’aporofòbia. S’ha impulsat ja en diverses ocasions sense arribar a aprovar-se i trasllada directives que estaven pendents des de fa molts anys.

La norma preveu la creació d’una Autoritat per a la igualtat de tracte que podrà investigar d’ofici l’existència de situacions de discriminació i contempla multes que van des dels 300 als 500.000 euros. Així mateix, estableix mesures per evitar la discriminació laboral, en l’accés a la vivenda o en l’àmbit educatiu.

Notícies relacionades

El text regula la càrrega de la prova, de manera que quan la part acusadora que al·legui discriminació i aporti indicis fundats, correspongui a la part demandada l’aportació d’una justificació objectiva dels seus actes.