Els avis surten de les residències després d’onze mesos de tancament

  • Per primera vegada des de l’inici de la pandèmia, el Govern permet que les persones internes als geriàtrics o residències de discapacitat puguin sortir al carrer

  • Alguns centres, que van rebre els protocols de Salut divendres passat, anuncien que començaran les sortides a partir de dilluns, per assegurar-se que compleixen la mesura correctament

Els avis surten de les residències després d’onze mesos de tancament
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’onze mesos d’estricte tancament, de pors i moltes morts, els residents dels geriàtrics a Catalunya han pogut sortir al carrer. La Generalitat va alleujar les restriccions d’aquests centres dijous passat, perquè els residents dels centres que no tenen casos de malalts de coronavirus, o que tinguin casos aïllats i controlats, puguin sortir a l’exterior.

Aquestes mesures d’obertura es prenen tenint en compte que la situació epidemiològica ha millorat en les últimes setmanes a Catalunya i, especialment, a les residències, on la cobertura vacunal amb l’administració de la segona dosi ja supera el 75% dels residents. No obstant, els familiars que recullin els residents no podran entrar als centres i s’utilitzaran espais destinats específicament per a això, ja que es deixaran de fer proves anti-Covid-19 als familiars que vagin de visita.

El nou protocol no explica si els residents que surtin al carrer hauran de ser aïllats al tornar, com es feia fins ara, però es dona a entendre que no, a l’indicar que al tornar el centre haurà de portar a terme diverses mesures, entre les quals, desinfectar el calçat, la cadira de rodes o el caminador, rentar-se les mans i canviar-se de roba.

Retard fins dilluns

Notícies relacionades

Precisament aquests protocols van arribar en mans dels directors dels geriàtrics durant divendres passat, 12 de febrer, tot i que el Govern ho va anunciar el dijous 11. És per això que alguns centres han preferit posposar les noves sortides a l’exterior a partir del dilluns 15 de febrer, segons informen algunes patronals, com la Upimir. «Hem d’organitzar la tornada al centre amb els professionals que tenim, i hem preferit avisar les famílies que si volen fer visites ho facin a partir de dilluns», explica el president de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD) i director de la residència Les Fonts de Terrassa.

Una altra de les preocupacions que tenen ara els geriàtrics és la de convèncer les famílies que no portin els avis a espais ‘no segurs’, com podrien ser els seus domicilis, i menys encara organitzar esdeveniments amb més familiars. Les mesures del Govern preveuen que els residents poden sortir almenys dos dies seguits i, per tant, poden dormir en espais que no siguin el geriàtric. «La majoria de les famílies no ho faran, perquè l’estat d’alta dependència dels avis impedeix que els puguin atendre a casa. Però haurem de ser més didàctics que mai amb els més autònoms», afegeix Rueda.