La lluita contra la pandèmia

Euskadi acata de mala gana la reobertura de bars i restaurants ordenada pels jutges

El Govern basc manté les restriccions d’aforament i horaris per al conjunt de l’hostaleria

2
Es llegeix en minuts

El Govern basc no recorrerà la decisió judicial d’aixecar el tancament dels bars i restaurants d’Euskadi que es trobin als municipis de zona roja, així catalogats per la seva elevada taxa de contagis per Covid-19 (500 casos per 100.000 habitants). Així ho ha anunciat el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, que ha explicat també que no hi haurà per al conjunt de l’hostaleria basca noves restriccions més enllà de les que ja estan vigents: tancament de 20.00 a 6.00, aforament màxim del 50% a l’interior i del 100% a les terrasses, i màxim de quatre persones per taula.

Aquest divendres s’ha reunit el consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi (LABI), presidit per Urkullu, per analitzar l’evolució de la pandèmia al País Basc i l’efectivitat de les mesures establertes per fer front a l’expansió de la malaltia. La reunió ha estat marcada per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de dimarts passat que va acceptar cautelarment la petició de les associacions d’hostaleria de permetre la reobertura de bars i restaurants als municipis amb una taxa acumulada en 14 dies superior als 500 casos per 100.00 habitants.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Urkullu ha assenyalat que, malgrat que el seu Govern «té la raó», no recorrerà la interlocutòria. Ha assenyalat que han sigut els serveis jurídics de l’Executiu els que, després d’avaluar l’oportunitat o no de recórrer, han optat per no impugnar-lo. «Ho accepto i ho comparteixo també perquè, ja que només es pot presentar recurs davant les mateixa Sala i els mateixos magistrats, i que no existeix la possibilitat d’aportar noves proves, el recurs no té, segons el nostre parer, possibilitats d’eficàcia possible», ha dit en al·lusió a l’argumentat pels serveis jurídics. El Govern basc tenia de termini fins aquest dilluns per plantejar recurs de reposició davant la mateixa Sala Contenciosa Administrativa, que va dictar la interlocutòria anul·lant la clausura de l’hostaleria en municipis en zona roja.

Ajustos del decret de restriccions

Notícies relacionades

L’Executiu basc ha decidit mantenir les actuals restriccions que consisteixen en què l’hostaleria –ara també incloent-hi la de la zona roja– ha de tancar des de les 20.00 fins a les 6.00, amb un aforament màxim del 50% a l’interior i del 100% a les terrasses, on no es poden reunir més de quatre persones en una taula.

El Comitè Assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi també ha acordat mantenir el confinament municipal, però es permetrà la mobilitat entre municipis limítrofs per a la realització d’activitats socioeconòmiques i esportives a l’aire lliure, en un retoc del decret vigent. Així, el nou decret manté el confinament municipal, però planteja dues excepcions. D’una banda, es permetrà la mobilitat entre municipis limítrofs de trànsit habitual per a la realització d’activitats soci econòmiques i esportives a l’aire lliure. A més, es defineixen amb major precisió els supòsits en què la mobilitat entre municipis és permesa, com poden ser entrenaments i competicions esportives dels equips en competició professional o semiprofessional i mobilitat entre municipis amb taxa d’incidència inferior a 500 per a competicions i entrenaments d’esport federat, entrenaments d’esport escolar, així com cursos i activitats programades en gimnasos, clubs o poliesportius.