Delicte comès fa dues dècades

Apartat del càrrec el canonge de Tarragona investigat per abusos sexuals

El rector continuarà cobrant els seus emoluments fins que «no hi hagi una resolució judicial canònica o civil»

Apartat del càrrec el canonge de Tarragona investigat per abusos sexuals
1
Es llegeix en minuts

L’Arquebisbat de Tarragona ha apartat preventivament dels seus càrrecs el canonge arxiver de la catedral de Tarragona, director de l’arxiu històric i rector de la Selva del Camp, Almoster i l’Albiol, Manuel Fuentes, investigat per presumptes abusos sexuals comesos fa dues dècades.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha traslladat el cas de presumptes abusos sexuals de Manuel Fuentes a la Fiscalia i al Vaticà, segons ha informat aquest divendres el portaveu de l’Arquebisbat, Simón Gras.

El cas es remunta a vint anys enrere, i l’arquebisbat ho va saber a principis del mes de desembre passat per una de les dues víctimes, que ha demanat preservar la seva intimitat, cosa que va motivar l’obertura d’una investigació «urgent».

La Fiscalia i el Vaticà, informats

Les conclusions d’aquesta investigació interna s’han traslladat a la Fiscalia i al Vaticà i també s’han contrastat amb l’Oficina de Prevenció i Protecció d’Abusos de l’Arquebisbat, que no tenia constància d’aquest cas.

Segons va avançar el diari ‘Ara’, una de les víctimes va explicar els abusos que havia patit a l’arquebisbe emèrit de Tarragona i, posteriorment, de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que s’hauria limitat a demanar-li que resés.

Malgrat haver apartat dels seus càrrecs el rector investigat, «continua sent capellà de l’arquebisbat fins que no hi hagi una resolució judicial canònica o judicial civil», per la qual cosa continuarà cobrant els seus emoluments, ha precisat Gras.

El portaveu de l’arquebisbat ha assegurat que, sigui quin sigui el resultat de les investigacions de la Fiscalia i de la Santa Seu, i tot i que el cas hagi prescrit, «no impedeix que, si hi ha un mal, hagi de reparar-se».

En aquest sentit, el cas podria resoldre’s amb «l’expulsió de l’estat clerical» si així ho determina el Vaticà.

Notícies relacionades

Gras ha remarcat la «transparència» de l’Arquebisbat en aquest tipus de casos i ha informat que el Vaticà ha donat per tancada la investigació canònica d’un rector de Constantí (Tarragona) i d’un altre d’Arbeca (Lleida) que haurien comès abusos els anys 2015 i 2016.

També s’ha tancat la investigació sobre un altre capellà de Constantí perquè ja havia mort quan van sortir a la llum els abusos, comesos en excursions a la muntanya.