Haver nascut amb baix pes triplica el risc de tenir una Covid greu

Una investigació de l’Hospital Clínic pot ajudar a identificar i prevenir possibles complicacions en menors de 70 anys

Haver nascut amb baix pes triplica el risc de tenir una Covid greu
2
Es llegeix en minuts

Haver nascut amb baix pes triplica el risc de tenir Covid-19 greu en menors de 70 anys, segons un estudi coordinat per investigadors de l’Hospital Clínic-Idibaps, de Barcelona, que ha assenyalat que aquesta dada pot millorar la identificació precoç de pacients amb més risc de tenir una forma greu de coronavirus.

L’estudi, que publica la revista ‘Scientific Reports’, ha revelat que les persones d’entre 18 i 70 anys que van néixer amb baix pes, menys de 2,5 quilos, tenen fins a tres vegades més risc d’ingrés a l’uci per coronavirus.

Coordinat per Fàtima Crispi, especialista del Servei de Medicina Maternofetal del Hospital Clínic-BCNatal i investigadora del grup Medicina fetal i perinatal de l’Idibaps, el treball es va fer per intentar esbrinar per què un petit percentatge de persones menors de 70 anys patien complicacions greus.

«Gràcies a la nostra investigació prèvia sabem que haver nascut amb baix pes predisposa a tenir certes malalties en la vida adulta, com ara infart de miocardi, diabetis i hipertensió», ha explicat Crispi, que ha assenyalat que l’objectiu era saber si haver nascut «petit» també és un factor de risc per desenvolupar una Covid greu.

Prop de 400 pacients

Per a això, van reclutar 397 pacients d’entre 18 i 70 anys amb Covid atesos a l’Hospital Clínic als quals se’ls va preguntar pel pes al naixement. 

El 15% dels pacients van requerir ingrés a l’uci i els investigadors van poder identificar com a factors de risc independents d’ingrés a l’uci les següents variables: edat, sexe masculí, hipertensió prèvia i baix pes al naixement.

Respecte a aquesta última variable, van veure que néixer amb baix pes fa tenir fins a tres vegades més risc d’acabar a l’uci per una Covid-19 greu, però, atesa la rellevància de la troballa, van intentar validar el resultat en una altra cohort.

Resultats nous

Per a això, van fer una enquesta en línia anònima d’on es van obtenir dades de 1.822 adults (18-70 anys) que reportaven Covid amb prova de la PCR positiva i dels quals un 2,5% van ingressar a l’uci.

Notícies relacionades

Així, van confirmar el valor predictiu independent del baix pes al naixement amb la necessitat d’ingrés a l’uci per Covid-19.

«Aquests resultats són totalment nous i creiem que molt rellevants, perquè ens podran ajudar a identificar millor els pacients menors de 70 anys que tenen més risc i adequar-hi el tractament i el maneig de la malaltia», ha conclòs Crispi.