Coronavirus

La pandèmia i el Brexit deixen sense vacunes els gats

  • Els veterinaris alerten d’un desproveïment que ja es prolonga durant tres mesos

gato

gato / Inge WallumrÃ?d

2
Es llegeix en minuts

Mentre els humans lluitem contra el coronavirus i esperem impacients l’arribada de més vacunes, la comunitat felina també pateix els efectes col·laterals de la pandèmia. Des de fa tres mesos hi ha un desproveïment de dos fàrmacs per a gats que se subministren en forma d’injecció: la trivalent i la vacuna contra la leucèmia felina. Tots dos medicaments són fonamentals per protegir-los davant virus que, a més de contagiosos, podrien ser letals per a ells.

Els veterinaris atribueixen aquest desproveïment a diversos factors però en citen sobretot dos: el Brexit i la pandèmia.

L’any passat durant el confinament que va obligar la primera onada de Covid-19 es va disparar el nombre de propietaris que van decidir immunitzar les seves mascotes. Tot i que no s’ha comprovat que gossos o gats puguin transmetre el coronavirus, el temor de contagis i la incertesa sobre el nou virus va motivar molts gallecs a acudir al veterinari i protegir els seus animals de companyia.

Però a més davant la incertesa del Brexit i a com podia afectar el procés de fabricació de les vacunes animals, molts magatzems i clíniques van fer provisió de dosis, i van deixar desproveït el mercat.

Segons explica el president del Consell de Col·legis Veterinaris de Galícia, Luis Núñez, els laboratoris programen la fabricació d’aquestes vacunes «a llarg termini». «Per això, davant una situació de desproveïment com aquesta, no és fàcil tornar a posar al mercat més medicaments de sobte», explica.

«Poden estar prioritzant altres línies de treball»

Els veterinaris expliquen que hi ha cinc grans laboratoris dedicats a la fabricació de vacunes per a gats i «poden estar prioritzant altres línies de treball», tot i que Núñez no s’atreveix a vincular-ho amb la immunització davant la Covid-19.

Les vacunes que escassegen són, d’una banda, la trivalent –que s’utilitza per protegir els gats del parvovirus, l’herpesvirus i el calicivirus– i sobretot les injeccions que es posen per prevenir casos de leucèmia felina, provocada també per un virus.

Totes aquestes malalties poden ser mortals per a l’animal i a més contagioses entre ells. No es transmeten a l’ésser humà. El president del Consell de Col·legis Veterinaris explica, no obstant, que tenen més risc de contraure el mal els gats que viuen al carrer que els que són a casa, on les possibilitats de contagi es redueixen.

En el cas de la vacuna contra la leucèmia felina, normalment es vacuna els animals cada dos o tres anys. Per això, davant aquesta situació de desproveïment els veterinaris recomanen que es doni prioritat en la immunització als gatets de menys edat davant els més grans que ja han rebut alguna dosi.

Notícies relacionades

«Els més joves tenen més risc. Als animals pendents de revacunació és millor revisar-los i veure quina simptomatologia tenen, però poden esperar tres o quatre mesos que es restableixi el subministrament de vacunes», explica Luis Núñez.

Segons explica, abans de la pandèmia es vacunava uns 60.000 gats a l’any, tot i que només 20.000 tenen microxip d’identificació.