Puig advoca per mantenir les restriccions més enllà del 15 de febrer

  • El cap del Consell s’inclina per mantenir les mesures contra el coronavirus perquè «hi continua havent una gran pressió hospitalària i milers de contagis»

  • Preveu que a meitat de mes estiguin vacunats els residents i els sanitaris

2
Es llegeix en minuts

La País Valencià seguirà amb les actuals restriccions del coronavirus més enllà del pròxim dilluns, últim dia en què té vigència l’actual decret aprovat pel Consell l’1 de febrer, amb l’objectiu de consolidar la lleu millora sanitària que s’està registrant en les últimes dates. Fins ara, la Generalitat ha anat adoptant les seves decisions sobre les mesures reguladores cada dues setmanes, per la qual cosa de mantenir la mateixa dinàmica la pròrroga s’estendria fins a l’1 de març.

El president Ximo Puig va apuntar els motius d’aquesta decisió ahir, abans de presidir la Comissió Executiva Nacional del PSPV que es va realitzar de forma telemàtica. El cap del Consell va celebrar el canvi de tendència de la pandèmia del coronavirus a València, Alacant i Castelló però va alertar que els hospitals encara estan lluny de presentar una situació folgada, cosa que obliga a actuar amb prudència. «No veig que estiguem en situació de flexibilitzar les restriccions perquè, malgrat que les dades són positives, hi continua havent una gran pressió hospitalària i havent-hi milers de contagis al dia. Estem millor, però no en un bon moment», va recordar.

Fonts del Palau aclareixen que a causa del fet que la pandèmia és «canviant», és impossible assegurar que la pròrroga de les actuals mesures a què ahir va apuntar Puig sigui calcada a les actuals, però sí que ho seran les més significatives, com la clausura de l’hostaleria, el toc de queda o els tancaments perimetrals.

Duplicar el ritme de vacunació

L’aposta és «consolidar» la conjuntura actual de millora sanitària de manera que «en unes setmanes estiguem en disposició de mirar al futur amb esperança», va afegir Puig. El cap del Consell no va concretar aquest horitzó temporal, però la Generalitat té dipositades les seves esperances que el febrer suposi un punt d’inflexió gràcies al procés de vacunació i que si s’aconsegueix l’objectiu d’immunitzar els més vulnerables s’obriria un nou escenari a partir del març.

Des d’avui el País Valencià rep també dosis d’AstraZeneca, que no s’administraran a majors de 55 anys però que serviran per duplicar el nombre de vacunes rebudes setmanalment (de 30.000 a 60.000 aproximadament) i permet, segons Puig, fixar l’objectiu que «a meitat mes» les persones de «més risc» –residents i sanitaris– estiguin vacunades. «La vacuna és el gran actiu per superar la pandèmia», va insistir.

Notícies relacionades

Aquest serà el moment de passar a la següent pantalla, la vacunació massiva. El president en qualsevol cas va voler deixar clar que aquesta fase «no és imminent» perquè no hi ha prou quantitat de vacunes. Així, va assegurar que de moment s’està aprofitant aquest impàs per dissenyar el procediment, que «no serà fàcil» per les necessitats logístiques a què obliga cada vacuna. Igualment, no serà fins més endavant quan s’estudiï on poder emprendre aquestes inoculacions.

Quant al compliment de les restriccions, Puig va assegurar que la «gran majoria» de la societat valenciana està tenint un «comportament extraordinari» i que la mobilitat s’ha reduït en més d’un 50%. Però va voler incidir que, malgrat el «cansament» que sap que existeix, «ara més que mai és moment de persistir, de no afluixar i de no relaxar-nos».