Avenç mèdic

Bellvitge realitza una intervenció pionera al món a un cor trasplantat

El pacient, de 67 anys i que va ser donat d’alta al cap de tres dies, havia rebut un trasplantament de cor feia 21 anys en aquest mateix hospital

Bellvitge realitza una intervenció pionera al món a un cor trasplantat
2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) ha implantat, per primera vegada al món, un sistema de doble pròtesi valvular cardíaca per via percutània, és a dir, a través de la pell, a un pacient amb un cor trasplantat que patia una insuficiència tricúspide greu.

Fins ara, les patologies valvulars a cors trasplantats s’havien tractat només amb cirurgia oberta, que comporten un risc més gran de mortalitat.

En un comunicat, el centre ha explicat aquest dilluns que la intervenció la va portar a terme la Unitat d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista del Servei de Cardiologia de Bellvitge el mes de desembre passat.

Alta al cap de tres dies

El pacient, de 67 anys i que va ser donat d’alta al cap de tres dies, havia rebut un trasplantament de cor fa 21 anys a Bellvitge i, malgrat que l’òrgan s’ha mantingut estructuralment sa durant tots aquests anys, amb el temps va desenvolupar un problema de dilatació de l’anell de la vàlvula tricúspide, que provoca una falta de tancament dels vels de la vàlvula, cosa que causa una insuficiència tricúspide greu.

El mal funcionament de la vàlvula tricúspide fa que part de la sang retorni indegudament a l’aurícula en comptes de ser enviada a l’artèria pulmonar, disfunció que repercuteix en tot el sistema circulatori i que pot derivar en una cirrosi hepàtica o una insuficiència renal.

A diferència d’un cor normal, en què la malaltia de la vàlvula tricúspide és poc freqüent, en el pacient trasplantat la insuficiència tricúspide és la valvulopatia més important, amb una freqüència que va del 20% al 60% dels casos quan la supervivència és llarga.

Sense cirurgia oberta

Fins ara, les patologies valvulars en cors trasplantats s’han tractat només amb cirurgia oberta.

Al risc més alt de complicacions que sempre implica una cirurgia oberta, se suma el fet que es tracta de pacients que ja han passat almenys per una cirurgia major com és un trasplantament, per això el risc de mortalitat amb aquest abordatge arriba a ser d’entre el 10% i el 20%.

Ara, per primera vegada al món, Bellvitge ha realitzat aquest tipus de tractament a un cor trasplantat mitjançant intervencionisme percutani, a través dels vasos sanguinis, de forma mínimament invasiva, amb només una petita punció.

Un punt de partida

Notícies relacionades

El cap de la secció Hemodinàmica Cardíaca i Cardiologia Intervencionista de Bellvitge, Joan Antoni Gómez Hospital, ha destacat que la patologia de la vàlvula tricúspide «ha sigut relegada fins ara en relació amb altres patologies valvulars», però que «es tracta d’un problema gens infreqüent en pacients trasplantats, que limita la seva qualitat i esperança de vida, al qual calia donar una millor resposta».

El metge s’ha mostrat convençut que aquesta primera intervenció serà el punt de partida «per tractar cada vegada més pacients trasplantats mitjançant intervencionisme percutani», un fet que, d’altra banda, ha assenyalat que serà cada vegada més necessari a causa de l’augment del nombre de pacients trasplantats i dels anys de supervivència d’aquestes persones.