Tribunals

Arrenca el judici contra l’home que va fingir tenir 2.000 tumors i va estafar famosos

Aprofitant-se de la seva malaltia, segons el fiscal, Paco Sanz va ordir un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit entre el 2010 i el 2017

Suposadament van ser estafats Dani Mateo, Javier Cárdenas, Risto Mejide, Santiago Segura, Dani Martínez, Pedro García Aguado i Jorge Javier Vázquez, entre d’altres

6
Es llegeix en minuts

Francisco José Sanz González de Martos, conegut com a Paco Sanz, s’asseurà a partir d’aquest dilluns al banc dels acusats de l’Audiència de Madrid per haver fingit tenir més de 2.000 tumors per estafar, entre altres persones, el còmic José Mota i l’actor Santi Rodríguez.

El judici se celebrarà els dies 8, 9, 10 i 15 de febrer. Entre els testimonis figuren fins a deu rostres populars, com Santi Rodríguez, que va organitzar una gala a València per recaptar fons, i José Mota.

També van ser suposadament estafats Dani Mateo, Javier Cárdenas, Risto Mejide, Santiago Segura, Dani Martínez, Pedro García Aguado i Jorge Javier Vázquez, entre d’altres.

Fonts jurídiques han indicat a Europa Press que alguns dels estafats hi han renunciat com el ‘youtuber’ Raúl Álvarez, el futbolista Álvaro Negrero, Charo Reina, Dani Mateo, Ramón Melendi, Clara García i Risto Mejide. El fiscal acusa Paco Sanz de fingir per televisió la gravetat de la seva malaltia –que va arribar a assegurar que li provocava 2.000 tumors– per estafar 264.780 euros.

Així consta en l’escrit d’acusació en el qual el fiscal demana per a l’acusat sis anys de presó i reclama també per a la seva parella tres anys per un delicte continuat d’estafa.

El fiscal relata que l’acusat, fingint que li quedaven escassos mesos de vida, va aconseguir recaptar en set anys 264.780 euros demanant ajuts econòmics a través de les xarxes socials i fins i tot en els mitjans de comunicació per mirar d’aconseguir un tractament experimental als Estats Units, perquè a Espanya no existia, d’una malaltia que en realitat no tenia cap risc vital imminent.

El 2009, se li va diagnosticar la síndrome de Cowden, una malaltia d’origen genètic de les catalogades com a rares i que es caracteritza per l’aparició d’una sèrie de tumors benignes tot i que sense risc vital imminent.

A l’acusat se li va concedir la incapacitat absoluta per treballar per malaltia comuna sent beneficiari d’una pensió de 745,99 euros actualitzable d’acord amb l’IPC, i se li abonava en un compte bancari obert al seu nom a La Caixa.

Pla per estafar

Aprofitant-se de la seva malaltia, segons el fiscal, va ordir un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit entre els anys 2010 i 2017. Durant aquest temps va fer creure mitjançant l’ús de xarxes socials i mitjans de comunicació que la seva malaltia revestia molta més gravetat que la que realment tenia.

Sota el pretext de finançar el suposat tractament, va crear el 2010 la pàgina web www.ayudapacosanz.com, en la qual exagerava els símptomes de la seva malaltia, «afirmant que patia un càncer genètic, i que li quedaven escassos mesos de vida». En l’esmentada pàgina web, penjava missatges del tipus «m’avergonyeix demanar diners».

Donava fins i tot la possibilitat que se li donessin diners mitjançant l’enviament d’un SMS solidari amb un cost d’1,45 euros al número 25600 amb la paraula ‘Paco’ o també la possibilitat de donar-li quantitats econòmiques a través del seu compte de PayPal.

Francisco Sanz tenia també oberts perfils en diverses xarxes socials que utilitzava per continuar amb la seva campanya d’empatia i sensibilització del col·lectiu al seu favor i incrementar les donacions a rebre.

«Les esmentades maniobres van aconseguir efectivament la seva comesa, sensibilitzant de tal manera moltes persones i col·lectius, contactant l’acusat amb diversos actors, presentadors de televisió que es van fer ressò de la malaltia de Paco Sanz i a través de les xarxes socials van difondre desinteressadament els missatges de necessitat d’ajut econòmic que necessitava l’acusat», afegeix la fiscalia.

Associació sense ànim de lucre

El presumpte estafador va donar d’alta el 19 de gener del 2012 al Registre Nacional d’Associacions l’Associació Paco Sanz per a la Investigació de la Síndrome de Cowden España (Apsisce), de la qual es va nomenar president i amb uns estatuts que deien que no tenia ànim de lucre i que les seves finalitats eren el suport social a malalts i familiars, «i la difusió de la malaltia per tots els mitjans lícits i possibles».

Per a això, va obrir un compte bancari en una entitat. Un dels afectats per l’estafa va ser la Fundació Seur, que el 2012 tenia activa la campanya Taps per a una Nova Vida consistent en la recollida de taps de plàstic i posterior reciclatge. La quantitat econòmica obtinguda es donava a famílies amb escassos recursos i un menor minusvàlid en un grau d’almenys 80%.

Per donar més publicitat a la seva malaltia i aconseguir arribar a més persones amb l’objectiu d’apoderar-se de més fons, l’acusat va contactar amb diversos actors i presentadors de televisió que «commoguts» per la falsa història que els explicava sobre la seva malaltia accedien a col·laborar amb ell, o bé mitjançant donatius o bé mitjançant l’organització de gales benèfiques per recaptar fons.

Així, en particular, l’humorista Santi Rodríguez va organitzar una gala benèfica a València el dia 30 de maig del 2013 en què reconeguts artistes, van participar de manera altruista per obtenir beneficis perquè Paco Sanz es tractés de la seva malaltia. Santiago Rodríguez es va fer càrrec de totes les despeses de l’organització i hi havia igualment una fila zero a disposició de qualsevol persona perquè qui no pogués acudir a la gala i desitgés ajudar Francisco Sanz pogués fer-ho mitjançant una transferència bancària.

A l’esmentada gala es van recaptar per la venda d’entrades la quantitat de 3.000 euros que van ser entregats a Francisco Sanz amb l’objectiu d’ajudar-lo a costejar el suposat tractament mèdic a què s’estava sotmetent als Estats Units.

Publicació d’un llibre

En aquest mateix any 2013 i en la creença d’estar ajudant l’acusat en la lluita de la seva malaltia i a aconseguir recursos econòmics, es va publicar el llibre anomenat ‘Paco Sanz, una vida de sueños, una vida de lucha’, escrit per Miguel Hervas Abad, amb un pròleg del ‘youtuber’ AuronPlay i un epíleg de Pedro García Aguado, exesportista professional i presentador de diversos programes de televisió.

Finalment, va aconseguir que el llibre es publiqués a l’editorial Iris amb l’objectiu que el 50% de cada exemplar venut es destinés a l’acusat per a, una vegada més, aconseguir fons per curar la malaltia que patia. El preu de venda al públic era de 12 euros per exemplar i se’n van arribar a vendre 364, per la qual cosa va obtenir 2.184 euros.

També durant el 2013, Paco Sanz va contractar amb l’empresa Altiria la línia 25600 de missatgeria instantània que va estar operativa el dia 8 de febrer del 2017 en què les persones interessades podien enviar un SMS amb la paraula ‘Paco’ amb un cost per SMS d’1,45 euros, i l’acusat rebia el 60% de l’import de cada SMS. En total, 12.312 persones van enviar 17.497 SMS amb la paraula ‘Paco’ al 25600. D’aquesta manera va obtenir uns ingressos de 13.384,86 euros.

A finals de l’any 2015 i fins al 2017 l’acusat va mantenir una relació sentimental amb L.C.C., «que tenia coneixement del modus vivendi de Paco Sanz consistent en la petició de donacions altruistes per sufragar el pretès tractament de la seva malaltia quan en realitat utilitzava els diners per al seu lucre».

Notícies relacionades

Sanz va ser detingut el març del 2017 a la vivenda on residia en la Pobla de Vallbona, i va arribar a ingressar a la presó per haver utilitzat presumptament els diners que recaptava per tractar-se d’aquesta malaltia per a altres finalitats, segons va informar al seu dia el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en un comunicat. Els delictes pels quals inicialment va ser arrestat van ser blanqueig de capitals, estafa i apropiació indeguda.

«Aquesta malaltia m’ha generat prop de dos mil tumors. No obstant, intento fer el meu dia a dia el més normal possible. He esgotat els meus recursos i els de la meva família per pagar el tractament. Les autoritats m’ignoren», proclamava a les seves campanyes a les xarxes socials l’acusat.

Temes:

Estafes Càncer