Mor la pedagoga Carme Agustí

1
Es llegeix en minuts

La pedagoga Carme Agustí Barri, un referent de la pedagogia a Catalunya i una de les fundadores de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL), va morir dimecres passat als 90 anys d’edat, ha informat el portal d’informació religiosa CatalunyaReligió.cat. El funeral per la pedagoga, que va exercir de mestra a diverses escoles, s’ha oficiat aquest divendres a la parròquia de Santa Teresa del Nen Jesús de Lleida.

Carme Agustí (Lleida, 1931) era doctora en Pedagogia, entenia l’escola com a marc de transformació personal i social i va optar per educar nens en barris especialment vulnerables. En una entrevista el 2011, Agustí va definir l’escola com «una empresa al servei d’una comunitat de persones que tenen en comú aprendre a ser persones i estar al servei de les persones, alumnes-professors, professors-alumnes, alumnes entre si, pares».

Notícies relacionades

L’actual director de l’IREL, Manel Mercadé, ha descrit la morta com «una dona excepcional» i ha destacat que «la seva capacitat de crear ponts entre la psicologia i la cosmovisió cristiana va quedar patent als seus llibres, conferències i consells». 

Agustí es va endinsar en la psicologia humanística i és autora del llibre «Feblesa i plenitud. Psicopedagogia de l’harmonia de contraris» (Pagès Editors, 2000), un tractat sistemàtic sobre la maduració de la consciència humana en el qual dissenya un projecte educatiu des de la debilitat humana cap a la plenitud personal. També va escriure «Sí, val la pena viure» (PAM, 1987); «L’aventura interior (Claret, 1991) i «L’escola, marc de transformació social i personal» (Claret, 1995), entre altres publicacions.