Operació Oportunitat 2020

Detinguda per una estafa a Elx la «filla il·legítima de Franco i del rei emèrit»

La Guàrdia Civil ha arrestat 9 persones més acusades d’estafar quatre milions d’euros a més de cent persones amb la compravenda de vivendes

3
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha detingut a Guardamar i a Elx deu persones i n’han investigat dues més sota l’acusació d’estafar més de quatre milions d’euros a més de cent persones amb la compravenda de vivendes ofertes a una quarta part del valor de mercat, frau que els investigadors han catalogat com a «estafa piramidal». La capitost del grup era una «estafadora històrica», de 50 anys, que es feia passar per filla il·legítima deFranco o del rei emèrit i els explicava que era una hereva de grans fortunes per guanyar-se la confiança del seu cercle de pròxims i captar així noves víctimes. La dona, que pateix una minusvalidesa física i es desplaça en cadira de rodes, ha ingressat a la presó i ja havia sigut condemnada anteriorment per altres estafes en què es va fer passar per filla il·legítima del rei emèrit.

Oportunitat 2020

La batejada com a operació Oportunitat 2020 ha permès intervenir en els registres 60.000 euros en efectiu, joies valorades en 50.000 euros, dos vehicles d’alta gamma i gran quantitat d’aparells tecnològics, a més de bloquejar deu comptes bancaris utilitzats per l’organització per blanquejar els beneficis que obtenien. De fet, en els vuit mesos que feia que actuava la trama a la província d’Alacant van blanquejar gairebé un milió i mig d’euros mitjançant transferències bancàries. 

El grup desarticulat operava a les províncies de Madrid, Barcelona, Tarragona i Alacant, així com a diversos països europeus com la República Txeca i Suècia.

El centre d’operacions de l’organització era a Guardamar del Segura, on un despatx d’advocats era la tapadora per materialitzar l’estafa.Modus operandi

un despatx d’advocats era la tapadora per materialitzar l’estafa.Segons la Guàrdia Civil, el grup buscava a internet propietats immobiliàries i les oferia a inversors com «una ganga, aproximadament al 20% del seu valor al mercat». Els interessats havien de formalitzar una reserva immediatament, sense ni tan sols visitar la propietat. 

Una vegada captada una víctima, el grup criminal formalitzava la reserva de la propietat amb la immobiliària o promotora que realment estava publicitant la venda, per garantir-se’n el domini temporal, mentre els estafats els abonaven el total de la propietat immediatament. 

El suposat preu de les vivendes oscil·lava entre 25.000 i 40.000 euros i quan els estafadors cobraven, l’adquisició de l’immoble no es materialitzava i desapareixien sense tornar a la víctima el que els havia pagat. Per evitar ser localitzats feien servir identitats fictícies o usurpades a tercers per cometre els diferents delictes. 

La capitost del grup compta amb nombrosos antecedents des de fa més de dues dècades i ja ha complert pena de presó per estafes anteriors. Aquesta dona, que pateix una minusvalidesa física per la qual necessita cadira de rodes i és dependent, es feia passar per filla il·legítima de Franco o del rei emèrit, de tal manera que «es guanyava l’apreci i la compassió dels seus amics i coneguts per captar les seves víctimes, a les quals els explicava que era hereva de grans fortunes». 

Alt tren de vida

Els estafadors portaven un alt tren de vida i comptaven amb més de quinze empleats que exercien tota mena de serveis personals per a ella. 

A les vivendes ocupades pels principals membres de la banda, tenien instal·lat un important sistema de seguretat i vigilància, incloent-hi en algunes vivendes la presència de gossos de guarda de races potencialment perilloses.

Els compradors estafats pagaven la majoria de diners en efectiu i part dels beneficis eren destinats per la xarxa a l’adquisició d’alta joieria i altres objectes de luxe. Entre els perjudicats figura una joieria a la qual, mitjançant el mètode de l’estafa del natzarè, la banda havia estafat més de 20.000 euros.  

Notícies relacionades

El personal empleat al servei dels membres de l’organització rebia remuneracions de 4.000 euros mensuals. No obstant, fins i tot ells eren estafats, i van arribar a demanar préstecs per adquirir algunes de les vivendes ofertes.

L’operació ha sigut coordinada pel jutjat d’Instrucció de Torrevella i desenvolupada per agents de la Guàrdia Civil de la Comandància d’Alacant.