En la reunió d’aquest dimarts

El Govern preveu aprovar que la Covid es consideri malaltia professional en sanitaris

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres d’aquest dimarts preveu aprovar que la Covid-19 sigui considerada com a malaltia professional en els professionals sanitaris contagiats, segons ha avançat la cadena SER i han confirmat fonts governamentals a Europa Press.

El passat 22 de desembre, la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats va aprovar per unanimitat una proposició no de llei (PNL) per la qual es va instar el Govern a considerar malaltia professional, en comptes de contingència professional derivada d’accident de treball, la baixa laboral dels professionals sanitaris contagiats per Covid-19 durant l’exercici de la seva feina.

La diferència entre malaltia professional i contingència professional derivada d’accident de treball rau en el fet que la malaltia professional té cobertura durant tota la vida de treballador. És a dir, un sanitari tindrà cobertura per a la Seguretat Social si demà o d’aquí a deu anys contrau una malaltia derivada d’aquest contagi que es va produir des de la declaració de la pandèmia internacional per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i fins que les autoritats sanitàries aixequin totes les mesures de prevenció pandèmica. No obstant, si es tracta de contingència professional derivada d’accident de treball únicament tindrà una cobertura durant els cinc anys posteriors.

Notícies relacionades

Els sindicats han estat reclamant aquest dret des del principi de la pandèmia. Per exemple, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) va demanar el 30 d’abril del 2020 al Govern que les baixes per coronavirus es consideressin malaltia professional.

«No sabem les conseqüències que pot ocasionar haver patit la Covid-19 i creiem que, d’una vegada per sempre, s’ha d’entendre que els professionals sanitaris que han estat a primera línia han de tenir la cobertura de malaltia professional perquè els suposa tenir una cobertura al llarg de la vida», va detallar el passat 22 de desembre la diputada del Grup Parlamentari Plural i responsable de defensar la iniciativa, Concep Cañadell Salvia.